logo

Градът на лукса и богатите, какъвто е бил преди 50 години - разпознавате ли го?

Градът на лукса и богатите, какъвто е бил преди 50 години - разпознавате ли го?

Съвсем доскоро тук е нямало вода и асфалтирани улици

Дубай е пустинен феномен. Лицето на града, какъвто е бил преди 50 години, няма нищо общо с това, което „диамантът“ предлага днес.

Дубай е пример за трансформации и това, което човек може да изгради със собствените си ръце. Епичен небостъргач като Бурж Халифа и амбициозен проект като Палма свидетелстват за мястото, което обединява новото, бързото и привидно невъзможно.

В миналото никой не би могъл да предвиди развитието на Дубай. Откриването на нефт обаче преобърна нещата и започна да трансформира мирния кът на арабския свят с 86 хиляди жители в почти научно-фантастичен свят за богатите, в който днес живеят около 3 милиона души.

Лидерът на днешния елит, султан Ахмед бин Сулайем започва кариерата си като митнически инспектор в „спящото пристанище“ през 1970 г., преди да оглави DP World, една от най-големите логистични компании в света.

Това са държавите, които се отварят за туристи – но само с ваксина!

„Докато петролът е изиграл ключова роля за обогатяването на Дубай, търговците са естественото продължение“, казва той пред CNN.

Той вярва, че възходът на Дубай, какъвто го познаваме днес, е свързан с търговския манталитет на бедуинските племена.

„Ние сме пустинни хора. Хората в пустинята са корави. Когато бях млад, нямахме вода. Трябваше да изминем мили, за да стигнем до нея. Не беше толкова лесно, колкото днес, но оцеляхме. Нуждата е майката на изобретенията и всичко, което Дубай има днес, е иновативно.“

Всеки може да плаща в Дубай двойно по-евтино за ресторанти и развлечения – ето как

„Пристигнах в Дубай с камера и 50 филмови ленти“, казва фотографът Рамеш Шукла, който е станал свидетел на трансформацията, добавяйки:

„Когато пристигнах, нямаше нищо. Нито улици. Нямаше ток и вода. Нищо - просто пустиня. Това беше истинският живот тук", казва фотографът, който направи снимки през 1971 г., които ще бъдат запомнени като началото на раждането на града, който познаваме днес.

Между другото, Шукла е само един от милионите хора, които са напуснали страната си в търсене на щастие и нов живот в Дубай. Над 200 националности в света наричат ​​този град „дом“ и всеки човек е привлечен от мечтата за успех.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай