logo

Голите японски гмуркачки ама ВИДЕО 18+

Голите японски гмуркачки ама ВИДЕО 18+

Тези жени, които не носят нищо друго, освен една препаска на слабините, се гмуркат смело до 12 метра дълбочина

В древни времена единственият начин за намиране на храна и други ресурси от морето като водни гъби и перли е бил да задържите дъха си и да се гмурнете към дъното – техника, известна като голо гмуркане или свободно гмуркане (фридайвинг).

Колкото по-дълго гмуркащият се може да задържи дъха си, толкова по-дълго може да остане под водата и може да събере повече неща без да му се налага да излиза за въздух. Модерната техника, обаче, е направила тази опасна професия ненужна.

Неща за японците и секса, които дори не сте и подозирали

В наши дни свободното гмуркане се практикува най-вече като вид спорт за демонстриране на умения и издръжливост. Но все още по света има култури, които успяват да поддържат тази традиция жива. Ама е една от тях.

 

More about the ama divers (thanks to William Bond for the picture). "The Ama - communities of women divers as their oral...

Публикувахте от Suppressed Histories Archives в Понеделник, 25 юни 2012 г.

Ама означава „морски жени“. Това са японски свободни гмуркачки, които се изхранват от океана, събирайки водорасли, миди, морски таралежи, перли и морски охлюви, които продават на пазара. Тези жени, които не носят нищо друго, освен една препаска на слабините, се гмуркат смело до 12 метра дълбочина в студените води, задържайки дъха си понякога и до 60 секунди, съобщава Amusing Planet.

Исторически източници показват, е тази традиция е от преди най-малко 2000 години. По време на периода Хеян (794-1185 г.) ама били известни с това, че се гмуркали за морска храна и били удостоени с честта да им бъде дадена задачата да събират миди за гробниците на императорите. Жените били за предпочитане, тъй като имали допълнителен слой мазнина на тялото, който ги предпазвал от студената вода.

 

Dear Culture Trippers, It would appear a post of ours was recently reported to Facebook and deleted over some sort of...

Публикувахте от Culture Trip в Петък, 18 септември 2015 г.

Традиционно ама се гмуркали, носейки само „фундоши“ (препаска) за по-лесно движение във водата и „тенуги“ (бандана) за покриване на косата. Връзвали въжета около кръстовете си, които ги свързвали с лодката. След като си свършвали работата, те дърпали въжето, за да сигнализират на хората на борда, че са готови да изплуват.

Тази традиция все още се поддържа в много крайбрежни райони на Япония, но сега ама покриват голие си тела с бели памучни дрехи. Други пък са приели модерните технологии и носят черни костюми за гмуркане и плавници.

Ама работят на няколко смени, прекарвайки общо около 2 часа на ден под водата. Между смените те стоят на плажа и се топлят на слънцето или край огън. Според местните правила за риболов те не могат да работят повече от 4 часа на ден, но в миналото те прекарвали по 6-8 часа във водата всеки ден.

Голото гмуркане, студените температури и силното налягане докато през цялото време си задържат дъха – всички тези неща са толкова изтощителни физически, че гмуркачките отслабвали с по няколко килограма по време на сезона за гмуркане само за няколко месеца. Въпреки това много от тях работели до доста напреднала възраст. Не е необичайно да видите ама на 70 и 80 години, които все още са в цветущо здраве.

 

NEED LIFE INSPIRATION? OAMA... I met this wonderful lady - Ms. Sueko Matsuoka - in Kona, Hawaii in 2002 during the...

Публикувахте от Stig Åvall Severinsen в Сряда, 25 май 2016 г.

Момичетата, родени в семейства на ама, започват обучение едва на няколко годинки. Усвояват уменията от техните майки и по-възрастните жени в семейството. Когато станат на 14, обикновено вече са готови да се гмуркат.

Какво носят японките под кимоното

Някога имало хиляди ама в Япония. Техният брой, обаче,прогресивно намалява, след като новото поколение момичета се отдръпва от професията на майките си. Според проучване от 2010 г., в цялата страна има едва 2000 ама.

 

Повечето от тях живеят около Тоба и Шима в префектурата Мие, където има ферми за култивирани перли. Местният предприемач Макимото Кокичи и неговият бизнес с перли е основната причина за съживяването на тази умираща професия.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

кики

кики 29.09.2020 11:36

напомнят ми за една фраза: "лапай и се потапяй