logo

Флорида - слънчевият щат. Малко известни факти

Флорида - слънчевият щат. Малко известни факти

Тук е единственото място, където съжителстват алигатори и крокодили

Всички знаят, че Флорида е един от най-красивите щати в САЩ. Но не много хора знаят интересните факти, които могат да бъдат прочетени по-долу.

1. Флорида е приета в Съединените щати като щат на 3 март 1845 г. (27-и щат).


2. Официалният държавен флаг на Флорида, приет през 1900 г., има червен кръст на Свети Андрей на бяло поле. В центъра е държавният печат на Флорида, в който има слънце, длани, лодка, земя, вода и индианска жена, разпръскваща цветя.

Митове за Великобритания и жителите ѝ, които са тотална заблуда

3. Флорида е топла през цялата година. Климатът варира от субтропичен на север до тропически на юг. Средните температури във Флорида варират от 22 до 25 градуса на север и 26 до 28 градуса на юг.


4. Флорида има най-дългата брегова линия - близо две хиляди километра - в САЩ. На разположение са над хиляда километра красиви плажове. Това е единственият щат, който граничи както с Атлантическия океан, така и с Мексиканския залив. Където и да се намирате във Флорида, най-близката морска вода винаги ще бъде на не повече от сто километра.


5. Флорида има над 15 000 километра пешеходни, колоездачни, конни и общи пътеки и над 7 000 километра детски пътеки. Има 175 държавни парка, 37 държавни гори, 12 национални парка и резервата, три национални гори и една национална живописна пътека.


6. Флорида има над 1200 голф игрища, повече от който и да е друг щат в САЩ. Съответно в него се помещават и Световната голф зала на славата и музей, разположен в Сейнт Августин.


7. Флорида е най-плоският щат в Америка. Тук няма много хълмове, като средната височина на Флорида е само 30 метра. Най-високата природна точка на щата Бритън Хил е само на 100 метра над морското равнище. За сравнение, Бритън Хил е най-ниската точка на който и да е щат в Америка.

Кой е идеалният момент да пътувате до Прага

8. Флорида е риболовната столица на света. Тук има повече от 7 700 езера и 17 000 километра реки. Той е поставил 900 световни рекорда в риболова, повече от която и да е друга държава или щат.


9. Град Форт Лодърдейл е известен като Венеция на Америка поради своята канална система с 200 километра местни водни пътища.


10. Национален парк Евърглейдс - обект на световното наследство на ЮНЕСКО - единственото място на планетата, където съжителстват крокодили и алигатори.


11. Флорида е епицентърът на световните тематични паркове. Всички титани на семейните забавления са събрани тук - Disney, Universal, SeaWorld, LEGOLand. Уолт Дисни Свят, открит през 1971 г., е най-посещаваният и най-големият курорт за отдих на планетата.


12. Флорида произвежда над 70 процента от портокалите в САЩ, а също така е на първо място за домати, грейпфрут, захарна тръстика, боб, краставици.


13. Флорида има население от над 21 милиона, което я прави третият по население щат в Америка.


14. Флорида е широко известна със своето горещо време, слънчеви дни и много мека зима. Тя се превърна в рай за пенсионери от цялата страна, които искат чудесно време през цялата година.


15. Нос Канаверал, Флорида е стартовата площадка в света за пилотирани космически пътувания, включително полети до Меркурий, Близнаци, Аполон и космически совалки. Първият спътник на НАСА, Echo 1, е изстрелян от нос Канаверал на 12 август 1960 г.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай