logo

Егейският остров на дълголетието и гръцките Сейшели

Егейският остров на дълголетието и гръцките Сейшели

Това е едно чудесно място за презареждане, за бягство от натовареното ежедневие

Икария е известен гръцки остров, намиращ се в източно Егейско море. Той има богата история, започваща още от античността, както и много природни чудеса.

За разлика от повечето гръцки острови, обаче, той не е известен заради живописната си природа и красиви плажове. Името му е прочуто най-вече заради дълголетието на неговите обитатели и тяхната хранителна диета.

Това е едно чудесно място за презареждане, за бягство от натовареното ежедневие. Островът има рекасираща атмосфера и хората казват, че жителите му не вземат живота твърде насериозно, съобщава „Грийк Рипортър“.

Икария ще ви даде усещането, че времето тече по-бавно. И това вероятно е една от причините хората тук да живеят по-дълго.

Топ 7 на най-добрите хотели на Корфу СНИМКИ

Митична история

Според древногръцката митология, царят на Крито – Минос, наел Дедал и неговия син Икар да построят известния Лабиринт. В него живеел Минотавърът, който бил получовек, полубик.

Дедал и Икар били единствените смъртни, който знаел как да избягат от лабиринта, затова Минос им забранил да напускат Крит, страхувайки се, че тайните на лабиринта могат да бъдат разкрити. Дедал си направил крила от пера и восък, за да могат той и сина му да избягат от острова.

Икар, обаче, вярвайки, че може да е силен колкото боговете и че може да лети високо като тях, не послушал баща си, който му казал да не лети твърде близо до слънцето. Неговата гордост го направила безразсъден, в резултат на което ккрилете му се разтопили, той паднал в морето и се удавил. Околните земи били кръстени на него.

Каменни къщи и археологически обекти

Подобно на много други егейски острови, Икария страдала от пирати и чужди нашественици по времето на Византийската империя. Жителите на острова измислили остроумното решение да строят къщите си така, че отдалеч да изглеждат просто като скали, за да се защитат от нашествениците.

Тези къщи се правели от огромни камъни от поне една страна, без комини и с ниски тавани, така че димът да не се вижда.

Византийският одеон се намира в северната част на острова, на едно от най-плодородните места. Той е построен по подобие на римските театри.

Храмът на Артемида в Нас, построен през 6-и век пр. Хр., е издигнат от жителите на Икария в чест на богинята Артемида, която била закрилница на ловците и дивите животни, както и покровител на моряците. През 1830 г. жителите на островите демонтирали голяма част от каменните блокове на храма, с които построили църква.

Днес са останали само основите на древния храм. Според историческите сведения, статуята на Артемида била скрите някъде в близката река. Туристите могат да се гмуркат близо до брега и да видят огромните колони на храма, които са под вода.

Древни горещи извори

Икария има много лечебни извори. Терма в Икария е известна още от 4-и век пр. Хр. Останките от древните бани все още се виждат и свидетелстват за лековитите свойства на водата още от античността.

Счита се, че водата лекува различни болести като артрит, невралгия, ревматизъм и дори безплодие. Терма също така има живописен залив и малка пещера за плуване.

Плажове

Плаж Ливади

Разположен близо до село Арменистис, на 48 км северозападно от столицата на острова Агиос Кирикос, Ливади привлича с фин мек пясък и кристални води. Гъста растителност обгражда плажа и кръглата, приличаща на басейн лагуна.

Плаж Месакти

Плажът, намиращ се близо до Ливади, има златен пясък и прозрачни води. Две малки реки го разделят и образуват красиви малки лагуни. На плажа се предлагат шезлонги и чадъри, има заведения за хранене, а по главния път има ресторанти, клубове и хотели.

Плаж Нас

Нас е прекрасен пясъчен плаж с живописен залив. Можете да видите гори с водопади и потоци само на няколко метра зад плажа. От едната страна на плажа се намират останките от храма на Артемида. На ръба на скалата над морето има няколко таверни, откъдето се открива страхотна гледка към морето.

Екзотичният гръцки остров с топло море през цялата година

Плаж Сейшели

Разположен в живописен и непокътнат залив на 20 км от Агиос Кирикос, този плаж се счита за един от най-известните и красивите на острова. Обграден от високи скални образувания, плажът се състои от скали и малки камъчета и има безупречни сини води за плуване.

Според самите гърци това е един от най-удивителните плажове в цялата страна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

insightevents

insightevents 23.06.2021 10:26

бизнес пътувания https://travel.insight-events.bg/