logo

Чудесата на Менорка – най-спокойният от Балеарските острови

Чудесата на Менорка – най-спокойният от Балеарските острови

Той е известен с това, че има второто най-голямо естествено пристанище в света

Ако не бяха маските, покриващи лицата с бронзов загар, би могло да се каже, че животът в столицата на остров Менорка си тече съвсем нормално, макар и малко по-тихо от обичайното.

Преди пандемията островът (с население 90 000 души) приемаше по 1,7 млн. туристи годишно. Сега той все още се съвзема от своята локдаун дрямка. И това е истинска радост за посетителите.

Малкият остров е дълъг едва 48 км и широк 16 км. Затова спокойно можете да го разгледате от единия до другия край за едва три дни. Пътищата са тихи, заобиколени от каменни стени, на които има отличителни порти, направени от извити маслинови клони.

Тайнственият каменен кръг в Испания, който се появява, само когато...

Мястото за паркиране е в изобилие, а 33-градусовата жега и ароматът на солено море ви удрят в лицето всеки път като излезете навън.

Най-слабо населеният балеарски остров – Менорка, има два очарователни града, колекция от белосани рибарски селца, малки ферми, произвеждащи зехтин и маонско сирене с ядки, както и някои от най-хубавите плажове в Средиземноморието, съобщава „Дейли Мейл“.

Ако търсите най-чистите води, трябва да се отправите към Кало Бланк на южния бряг на острова. Това е просто тясна ивица пясък, не повече от три метра широка. Вероятно това е най-малкият плаж на Менорка, но има достатъчно тихи места за слънчеви бани покрай удивително бистрата вода.

Менорка може да има скромна брегова ивица, но има повече плажове от Майорка и Ибиса взети заедно.

Град Маон е най-източната точка на Испания, където слънцето изгрява първо и залязва най-скоро. Неговите сгради отразяват богатата история на острова, който е бил завладяван от римляните, маврите, британците и французите.

Кремаволимонени сгради в Джорджиански стил със зелени кепенци стоят редом до барокови, готически и ар нуво къщи, много от които са превърнати в очарователни бутикови хотели.

Менорка е успяла да запази духа си въпреки изискванията на масовия туризъм. Испанският диктатор ген. Франко неволно е допринесъл за това. От 1939 г. до смъртта си през 1975 г. той бил решен да лиши острова от средства за обществени сгради, за да го накаже за съпротивата срещу режима му.

И така докато огромни хотели, нощни клубове, които никога не затварят, и бетонни променади били издигани с държавни пари в Майорка, Ибиса и континентална Испания, Менорка останала по-малко засегната от модернизацията.

Островът е известен с това, че има второто най-голямо естествено пристанище в света, както и че е родина на кожените сандали аварка и на майонезата (името идва от град Маон).

Търсите плаж с кристална вода? Това са най-чистите плажове в света, някои са много близо до България СНИМКИ

Вино тук се произвежда от 13-и век. Древната традиция се изгубила след катастрофално заболяване по растенията през 19-и век, но производителите отново събират реколта от масивите си на острова.

Можете да посетите някоя изба и да прекарате чудесна вечер с вино и страхотна храна. Кулинарният туризъм е ужасно подценен тук.

Местните хора имат поговорка: хората ходят в Майорка да купонясват, в Ибиса – да купонясват и да ги видят, а в Менорка – до чуят мислите си и да се наслаждават.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

VANS4O

VANS4O 10.09.2021 0:35

Уникално място. Извън снобарските дестинации на българина.