logo

Черно море е нововъзникващ океан!

Черно море е нововъзникващ океан!

То е сред най-младите морета - само на 7500 години

Черно море е популярна дестинация за почивка. Черно море е сравнително младо (формира се преди 7500 години) и следователно все още е във фаза на растеж, а някои геоложки процеси (литосферни смени, растеж на крайбрежните планини) показват, че Черно море е нововъзникващ океан. 

Според учените през един век Черно море нараства с 20-25 сантиметра. Това може да изглежда незначително за някои, но не забравяйте, че древни градове лежат на дъното на Черно море.

Кой е най-големият град на Черно море?

Има няколко версии за произхода на името "Черно море". Една версия казва, че името идва от цвета на водите на морето, което няма научно и логично обяснение. Друга версия твърди, че първоначално турците са наричали морето Северно или Руско, а на компаса северът е бил обозначен с черно, оттук е и по-нататъшното име (Червено море е получило името си по същата причина, тъй като югът на компаса е бил обозначен с червено).

Точният произход на името Черно море е неизвестен, но според данните на американските геолози Реймънд и Питман, по-рано това е било сладководно езеро. По време на силно земетресение (5600 г. пр. н.е.), затвореното по-рано Средиземно море се слива с Черно море и то започва да се пълни със солена вода. Нивото на Черно море се покачило с 140 метра, образувайки Черно и Азовско море, а протокът Босфор бил водопад 200 пъти по-голям от Ниагара.

Поради факта, че образуването на Черно море (увеличение на обема с един и половина пъти) довело до бързото наводняване на крайбрежната зона, това събитие често се приписва на мита, който преобладава в много култури за глобално наводнение и дори изразява мнението, че в история за потъването на Атлантида говорим наводнение на крайбрежната зона на Черно море, което предизвикало масово преместване на хората.

Може ли самолет да падне от турбуленция?

Тази теория се подкрепя от радиовъглеродните проучвания на мариолога Белард (който открива Титаник преди време), който стигна до извода, че преди 7500 години Черно море е било абсолютно прясно.

Максималната дълбочина на Черно море е 2210 метра, но на дълбочина под 150-200 метра няма живот, тъй като водата е пренаситена с сероводород и метан, което понякога причинява истински пожар в морето. Според една версия сероводородът се е образувал в такъв брой поради разпадащите се останки на морски обитатели, които масово загиват по време на сливането на Средиземно и Черно море.

Черно море пази още много загадки и мистерии във водите си.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

бай Хой

бай Хой 30.06.2020 21:59

"с 100","с сероводород"?!?! Върни парите на мама и тати за дипломата,неграмотнико!

Милен Илиев Минков

Милен Илиев Минков 30.06.2020 22:53

Има описй на Босфора Че босй вървели хората

Естет

Естет 01.07.2020 16:00

Звучи стряскащо. Много хора предричат, че Черно море ще стигне чак до Централна България...

Леля

Леля 01.07.2020 18:23

Нека крадливите мафиоти дето си построиха хотелите на морето ще потъна. Тъй им се пада.

Седем

Седем 01.07.2020 21:02

До Естет ,......и по-нататък,.....

пророк

пророк 02.07.2020 10:04

Софиянци пак спечелиха-ще са по-близо до морето!