logo

7 прекрасни плажа, които крият неподозирани тайни

7 прекрасни плажа, които крият неподозирани тайни

Някои представляват геологически чудеса, където пясъкът сменя цвета си, а камъните пеят

Пътешествие до плажа – идеалното бягство от досадното ежедневие. Пясък, слънце и вода – какво по просто от това?

Но някои плажове не са толкова елементарни. Някои имат тайни, спомени и история. Плажовете могат да имат своя индивидуалност.

Някои представляват геологически чудеса, където пясъкът сменя цвета си, а камъните пеят. Други крият истински находки от отдавна отминали епохи – древни гробове, корабокрушения и дори останки от древна гора с духове.

Много от тях не са точно рай за туристите, но това не означава, че не са прекрасни по свой собствен начин.

Вижте някои от най-интересните и изненадващи плажове, на които можете да се натъкнете по света.

Омагьосващият плаж, от който не можете да си вземете и едно камъче

Плажът на Йона, Минесота, САЩ

Плажът на Йона е скрито съкровище. Вместо с мек златен пясък, този бряг е покрит с гладки розови скали, които, ако се заслушате, пеят.

Плажът пее своята знакова песен, когато вълните дойдат и разместят скалите. Когато камъните отново се наместват, те звънтят като милиони малки звънчета. Това е един мек звук и трябва да стоите много спокойно и да сте тихи, за да го чуете, съобщава Atlas Obscura.

Плаж Крозби Блиц, Ватерло, Англия

На 5 мили северно от Ливърпул, на две мили по крайбрежието е разхвърляно това, което е останало от града отпреди Втората световна война. От дребни останки, разрушени от Ирландско море, до огромни крепящи камъни от големи обществени сгради, протежението на плаж Крозби е ярко напомняне за конфликта, погълнал света в средата на 20-и век.

Нептуни Окрар, Норвегия

По северния бряг на остров Йоланд се намира Нептуни Окрар – на шведски „Нептунови поля“. Това е голям чакълест плаж с необичайни варовикови образувания и място за погребения от времето на викингите.

Камъчетата на Нептуни Окрар са се образували по време на последния ледников период и са оформени от вълните в продължение на векове. В наши дни този красив извънземен пейзаж е природен резерват, на територията на който има древни паметници. Най-забележителният от тях са полетата с гробове на южната граница на резервата.

Призрачната гора Нескоуин, Орегон, САЩ

Стотици стари и гниещи стълбове стърчат от водата до брега на Тиламук в Орегон. Наречени Призрачната гора Нескоуин, те са един красив, но зловещ спомен от високите смърчовек ситка, които растели на това място около 2000 години.

Векове наред тези стари пънове били скрити под пясъка. Те надничат над повърхността веднъж на няколко десетилетия, а призрачната гора е по-скоро местна легенда. През зимата на 1997/98 г. мощни бури отнесли пясъка и разкрили истинското природно чудо, което се криело отдолу.

Червеният плаж в Миеле, Норвегия

Твърди се, че Червеният плаж в Миеле, Норвегия, се дължи на скъпоценен прах.

Намиращ се на 15 минути с кола от грд Бодьо, плажът е популярно място за отдих през лятото. Но това, което го превръща в истинска атракция, е цветът. На плажа има червен и бял пясък и оттенъците зависят от това как вятърът и вълните са променили съотношението между тях.

Местните хора казват, че пясъкът дължи цвета си на частици гранат.

Плаж Фламенко, Кулебра, Пуерто Рико

Остров Кулебра в Пуерто Рико се гордее със своя зашеметяващ карибски пейзаж. Но освен красивата природа, той привлича посетители и с неочаквана „украса“ от ръждясващи танкове от Втората световна война.

През 1901 г., когато Испания предава Пуерто Рико на САЩ, президентът Теодор Рузвелт предоставя цялата държавна земя на флота. Тази земя е използвана за тестови кацани и наземни маневри, а от 1936 и за тренировки за бомбардировки.

Всичко това не допадално на местното население и, когато военните се опитали да евакуират цялото население, то оказало съпротива. През 1975 г. военните си тръгнали от Кулебра, но оставили след себе си много оборудване, включително и няколко масивни танка. Те не могли да бъдат преместени и били оставени да ръждясват.

Отварят за туристи един от най-красивите плажове в света близо до България

Черният плаж Пуналуу, Пахала, Хаваи

Известно официално като плаж Пуналуу на Големия остров на Хаваите, това място предлага една от най-поразителните природни картини. За разлика от други плажове, черният пясък на Пуналуу е съставен почти изцяло от базалт, който е изхвърлен на брега от вълните.

Когато подводната лава изхвърля магма в океана, свръхнагрятата скала се охлажда толкова бързо, че често експлодира в малки базалтови частици, които продължават да се изхвърлят на уникалния плаж.

Коментирай