logo

Защо жените в Афганистан носят сини бурки, а не черни?

Защо жените в Афганистан носят сини бурки, а не черни?

Това често става повод за скандали между майки и дъщери

Всички отдавна сме свикнали с факта, че в исляма жените носят черни дрехи. Дали щи е хиджаб, никаб или бурка. Особено бурката. Но има едно изключение - Афганистан. В тази страна жените носят бурки, само дето са сини на цвят.

Изглежда необичайно за европеец. И абсолютно всички източници, разказващи за това, казват само едно нещо, че в Афганистан такава традиция. 

Най-многолюдното място в света е съвсем близо до нас

Първо, сини бурки, носени от  жените може да се намерят не само в Афганистан, но и в Пакистан, Индия и Иран. Само дето са малко по-рядко. И така се е случило, че този цвят се асоциира най-вече именно с Афганистан. Второ, има няколко причини, поради бурките са сини, а не черни.

Първоначално този цвят е бил с географски произход. Жените носели сини дрехи в Кабул, на север от Афганистан носели бели, на юг - зелени. Но след това постепенно синьото заменило останалите цветове.

Като цяло синьото е много силно свързано с ислямските традиции. И така, зеленият цвят в Корана е божественият цвят, а синият е цветът на защитата, използван за защита от зли очи. Поради тази причина в света има много сини джамии - в Египет, Иран, Малайзия, а най-известната е Синята джамия в Истанбул, Турция. Логично е, че в този случай синьото изглежда перфектният цвят за дамско облекло, който трябва да предпазва една жена от любопитни очи.

Защо в Дания е нормално да се оставя детето в количка на улицата?

Освен това синьото е близко до зеленото в спектъра, така че се счита за малко свързано с него. И зеленото, както казахме по-горе, в исляма е символ на божественото. Тоест, синята бурка за жени символизира не просто защита, но отчасти божествена защита. 

Но има още една причина. Изследователката Катрин Картрайт-Джоунс изучава дрехите на жените в исляма и тя е сигурна, че синьото е толкова популярно в Афганистан поради още една причина - красива е и по принцип това е просто, защото хората го харесват.

Според нея ярко синьото се използва и в други култури, тъй като се свързва с неща, които са приятни за хората - небе, море и пр. По някое но време, вероятно поради своята привлекателност, то може би се е укрепило в културата.

Интересно е обаче, че традиционните сини дрехи на жените в Афганистан могат да изчезнат. Новото поколение жени все повече избират черно и по този повод дори между майките и дъщерите избухват спорове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Кузи с големите бузи

Бай Кузи с големите бузи 15.05.2020 18:44

Въпроса е-защо въобще се покриват като сватбарски маси.Или са много грозни или са без достойнство.