logo

Защо над най-голямата река в света няма нито един мост

Защо над най-голямата река в света няма нито един мост

Водният ѝ поток е толкова огромен, че когато се влее в океана, тя го обезсолява на хиляди километри от брега

Амазонка е най-голямата река в света. Тя представлява 18% от водните ресурси в света.

Реката е пълна с изненади, необясними или трудни за обяснения явления.

Защо няма нито един мост над дългата 6400 км река? Защо периодично тя тече в обратна посока? Как Амазонка изумява изследователите?

Факти и мистерии от величествената Амазонска джунгла

Тайната река

Гигантската река – царицата на Южна Америка, изумява абсолютно всички изследователи. Водният ѝ поток е толкова огромен, че когато се влее в океана, тя го обезсолява на хиляди километри от брега.

Амазонка няма точно речно корито. Понякога се рзделя на много ръкави, след което се слива. В нея се вливат много други реки.

В най-широката си точка през сухия сезон тя е широка 11 км, но по време на дъждовете разстоянието между бреговете може да бъде между 50 и 80 км. Сред блатистите ѝ брегове има такива предствители на флората и фауната, каквито не се срещат никъде другаде по света.

Неотдавна учените откриха, че под дъното на ръката тече друга река. Тя беше кръстена Рио Хамза. Това е воден поток с ширина 400 км, течащ в посоката и маршрута на Амазонка. Рио Хамза бавно тече в същата посока като „горната“ си сестра, но по някаква причина водите на подземната река са солени, за разлика от тези на Амазонка.

Учените все още не могат да обяснят същността на Рио Хамза.

Яхнете вълната

Два пти годишно от океана до Амазонка идва гигантска вълна, която стига на 800 км нагоре по течението. Нейният рев се чува половин час преди вълната да стане видима.

 

Това явление се нарича Поророка – „ревяща вода“. По това време реката тече назад. Колкото по-тясна е реката нагоре по течението, толкова по-мощен поток от солена вода се компресира от бреговете.

Вълна с височина от 4 до 6 метра се движи със скорост 20-27 км/ч. П отова време най-лудите сърфисти в света се събират на Амазонка. Те сърфират по вълната, заобикаляйки парчета от изкоренени дървета. Не ги спира нито скоростта на Поророка, нито рискът да бъдат изядени от местни животни или да си счупят костите в плитчините и да бъдат затрупани с отломки.

Невероятната вълна се издига два пъти годишно в дните на пролетното и есенното равноденствие под въздействието на Луната.

 

Зоолозите смята, че заради Поророка в Амазонка има морски животни. Например местните розови делфини изглежда са потомци на такива, които някога са изхвърлени твърде далеч от океана от вълната. И трябвало да се адаптират към речните условия.

Мостове няма и няма нужда

Поради всички тези причини изграждането на мост над Амазонка няма смисъл. Как да се изгради стабилна конструкция на река, която по всяко време може да промени коритото си, дълбочината си, височината на вълните, дори посоката на течението?

Тази грешка вече е допускана за една съседна река на континента. В Хондурас построихамного скъп мост, под който да тече река Чолутека. И който тя отнесе.

Как да се постави тежка конструкция на блатисто дъно? Трябва да се забият много дълги подпори. Но ако Рио Хамза тече под Амазон ка, то дъното във всеки един момент може да протече под подпорите.

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

И най-важното е, че няма икономическа полза да се харчат огромни суми за мост през река с ширина между 11 и 80 км. Местните жители предпочитат лодките пред всички други видове транспорт. Тук фактически няма пътища.

А туристите идват, за да видят реката, затова и предпочитат да плават по нея именно с лодки, а не да се движат по пътища и мостове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай