logo

Защо да изберете това малко крайбрежно бижу пред претъпкания Маракеш

Защо да изберете това малко крайбрежно бижу пред претъпкания Маракеш

След като разгледате историческото място и решите да кривнете към някой от многото пазари, ще бъдете едновременно удивени и шокирани

Когато повечето хора се сетят за Мароко, те си представят вкусни мезета, хамами и оживени пазари с подправки, цветни дрънкулки и арганово масло. В действителност северноафриканската страна има много повече какво да предложи, ако имате желание да я разгледате извън традиционните туристически магнити като Маракеш и Фес.

Встрани от добре познатите маршрути, по брега на Атлантическия океан ще откриете малък и тих град, известен като Ел Джадида. Там можете да се насладите на много по-автентично изживяване.

Един от най-красивите плажове в Мароко, за който туристите не знаят

Там все още се усеща влияние от времето, когато е бил португалска колония, включително и при най-голямата атракция – Цитаделата, която представлява крепост, хранилище и търговско пристанище. Тя е призната от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

След като разгледате историческото място и решите да кривнете към някой от многото пазари, ще бъдете едновременно удивени и шокирани. Там пилетата се колят на място от местните касапи (гледката не е нито красива, нито хигиенична), докато възрастни жени продават традиционен хляб на малки сергии до улицата, а хората се пазарят за пресни плодове и зеленчуци.

Ако не се интересувате от храната, по-добре да изберете Сук ел Хамам – вечерен пазар, където можете да си купите всичко – от черги до кожени чанти, обувки и местни дрехи. Само не се изненадвайте от факта, че около времето за молитва наоколо няма да има никого. Хората тук си имат огромно доверие и просто слагат столове пред сергиите си, за да покажат, че са си тръгнали само за малко, за да се молят.

Всички са приятелски настроени, но все пак се постарайте да се пазарите и да се облечете подходящо, за да избегнете втренчените погледи. Покрийте гърдите, раменете и коленете си, пише британският „Метро“.

Ел Джадида е истинска наслада за посетителите, но повечето идват тук само за еднодневна екскурзия преди да се отправят към Мазаган – луксозния плажен курорт, който се намира само на половин час път и който е почти като отделно малко градче.

Там има 11 ресторанта, голф игрище, СПА, няколко басейна и най-голямото казино в Мароко с отлична текила. Истинската му ценност, обаче, е дългият 7 км частен плаж.

Той е толкова голям, че никога не е препълнен с хора, особено пък извън сезона. Рано сутрин, освен да се разхождате боси по пясъка, можете да яздите коне на спокойствие. Или пък да се изкъпете в морето, но трябва да сте внимателни с течението.

Ако предпочитате по-дълъг преход, можете да се отправите към края на плажната ивица, където ще откриете останки от кораб, изоставен в края на 80-те години. Но ако сте по-мързеливи, можете просто да се излегнете на шезлонг и да си вземете коктейл. На ваше разположение има ресторант и клуб на плажа.

Друг вариант за развлечение е карането на бъги на пясъчните дюни и посещение на камилите, живеещи в курорта. Той е достатъчно впечатляващ, но ако се отегчавате бързо, по-добре си организирайте еднодневна екскурзия до Казабланка.

По пътя може да минете през квартал Аземур, който на пръв поглед не изглежда като нищо повече от няколко бежови сгради, обградени от пресъхнала земя. Но малко по-нататък ще откриете крепост от 16-и век.

В ярък контраст с изобилието в Мазаган, тук се разкрива истинското Мароко. Освен това тук живеят голяма част от работещите в курорта.

За мнозина Казабланка може да се окаже горчиво разочарование. Градът е разделен на две – Старата Медина и Новата Медина. Има много какво да се види, включително краслкия дворец, впечатляващата джамия Хасан II – най-голямата в Африка и третата по големина в света, а също и един от най-големите молове на континента.

Тези почти неизвестни държави и градове скоро ще се пръскат от туристи

Ако, обаче, пристигнете в ден, когато нищо не работи заради религиозен празник, няма да видите почти нищо от това. Освен това ходенето сами в Старата Медина не е безопасно.

Въпреки всичко Казабланка има много какво да покаже, особено в квартал „Хабус“, където има много традиционни хамами и различни пазари. В сравнение с нея Ел Джадида и Мазаган са много по-тихи и спокойни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай