logo

Загадката със селото на синеоките китайци

Загадката със селото на синеоките китайци

Хората тук се отличават много от населението в останалата част на региона

Рим и Китай са две големи цивилизации, оформили културата в своите зони на влияние. Освен това изглежда, че са били като цяло изолирани една от друга. Затова и всеки контакт между тези култури удивлява учените от двете цивилизации, откакто са започнали да изследват историята едни на други.

Така е открита легендатаа за изгубения легион на Кара, чийто войници може да са се озовали в Лицян, Китай.

Легендата за изгубения легион на Кара

Легендата започва 53 г. пр. Хр. с битката за Кара между римския пълководец Марк Лициний Крас и партския генерал Сурена. Карае се намира близо до днешната Сирийско-Турска граница. В античността той е бил в покрайнините на Римската империя и на Партското царство.

Енигмата с единствените естествено руси чернокожи хора в света

Крас вече бил най-богатият човек в Римската република, но имал желание да стигне до богатствата на Партия, затова убедил Сената да му даде да поведе 42 000 римски войници на бойното поле срещу партите. В битката Крас и армията му понеслу унизителна загуба от Сурена и неговите 10 000 стрелци.

Крас се опитал да води преговори за мир, но бил убит през това време. Според легендата, в гърлото му било излято разтопено злато като наказание за неговата алчност. Твърди се също така, че е обезглавен, а тялото му поругано, съобщава Ancient Origins.

10 000 от оцелелите римски войници били пленени живи от партите. Според някои сведения, тя били преместени на източната граница на партската империя. Смята се, че те били пратени на територията на днешен Туркменистан. Партите имали обичай да пращат войниците, пленени на запад, в далечния изток, за да си осигурят лоялност срещу техните източни врагове – хуните.

17 години по-късно, през 36 г. пр. Хр, на западната граница на Китайската империя се провела битката при Джъджъ между китайците и хуните. Китайските хроники говорят за наемници, биещи се на страната на хуните, които използвали формация „рибешка люспа“. Тя толкова впечатлила китайците, че те ги поканили да се завърнат в империята и да станат част от граничната охрана в днешната провинция Гансу. За тях бил създаден град и окръг, наречен Ли-Дзиен или Лицян.

Изгубеният легион на Кара и мистериозната армия

Китайското описание на формацията „рибешка люспа“ на наемните войници напомня на римската формация „костенурка“. Това е довело до популярната теория, че тези мистериозни войници са пленените и прогонени бойци от битката при Кара (дн. Харан), които са били наети от хуните.

Поддръжниците на теорията са търсили Лицян и твърдят, че са го намерили. Джълайджай е съвременно селище близо до Ланджоу. Интересното за този град е, че хората, живеещи там, имат черти като кестенява коса и сини очи, които се отличават много от външния вид на хората наоколо.

Освен това се твърди, че там е намерен шлем с китайски йероглифи, на който пише „един от предалите се“. Други два любопитни предмета са гърне за вода в римски стил и парче дърво с набучени пръчки, подобно на тези, които римляните използвали да строят крепости.

Външният вид на селяните и необичайните артефакти кара мнозина вярващи в легендата да обявят Джълайджай за Лицян. И тъй като легендата е станала популярна, селото я използва да привлича туристи и дори е построило сгради и статуи в римски стил.

Фактите

Генетично проучване на Университета в Ланджоу показва, че жителите на селото наистина имат връзки с Европа, което донякъде подхранва теорията. Вярно е също, обаче, че градът е построен на стария Път на коприната и тези връзки със западния свят не е задължително да са с римляни. Друга връзка с теорията е, че името Ли-Дзиен звучки като „легион“, произнесен на китайски.

Ланджоу

Много учени, обаче, се съмняват в тази теория. Генетичните връзки с Европа не означават непременно, че те идват директно от Средиземноморието, тъй като в Централна Азия има много етнически групи, които имат генетични връзки с този регион.

Тъй като Рим и Китай са знаели за съществуването един на друг в античността, не е невъзможно по това време някой да е изминал разстоянието между двете империи. Възможно е римски легион да е стигнал до Китай, но просто доказателствата за това не са достатъчни.

Резултатите от генетичните изследвания могат да бъдат тълкувани така, че местните хора произлизат от местна европеидна група и няма безспорни археологически доказателства за присъствието на римляни тук в античността.

Жителите на остров Бутунг имат необичайни сини очи

Тези проблеми не отхвърлят възможността за изгубения римски легион, просто я правят по-малко вероятна. Едно нещо, обаче, е сигурно – хората в Лицян се отличават много от населението в останалата част на региона, факт, който все още остава необясним.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай