logo

Загадката на Железния дворец – дело на самия Айфел?

Загадката на Железния дворец – дело на самия Айфел?

Истинският произход на двуетажната сграда е забулен в мистерия

Като погледнете отвън тази крещяща жълта сграда, няма как да предположите, че тя е направена почти изцяло от желязо. Това подсказва името ѝ – Железният дворец.

Според слуховете, тя е създадена от самия Густав Айфел.

Човекът, който продаде Айфеловата кула - два пъти

Истинският произход на двуетажната сграда, известна като Железния дворец, е забулен в мистерия. Но пристигането ѝ в Ангола изглежда е чист късмет.

 

Построена в края на 19-и век, металната конструкция се е появила на Брега на скелетите, след като корабът, който превозвал частите ѝ, се отклонил от курса и бил прибран от португалските власти.

Макар че няма официален документ за това, се смята, че конструкцията е проектирана и построена в Париж от човека, създал Айфеловата кула, съобщава Atlas Obscura.

 

Първоначално сградата е използвана като културен център в столицата Луанда, но след това била изоставена и започнала да ръждясва на влажния въздух. Десетилетия наред дворецът бил занемарен и започнал да се разпада. След 2010 г. той бил обновен и ремонтиран с помощта на диамантена компания и общински средства. Отворил за посетители през 2016 г.

 

Имението на Версаче – най-сензационният хотел в Маями ВИДЕО

Но работата по него още не е завършена, нито пък е решено как ще бъде използван. В момента има две възможности – да бъде превърнат в музей на диамантите или в огромен ресторант. И в двата случая никога няма да разберем дали ще трябва да благодарим на Густав Айфел.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай