logo

Забраненият хавайски остров без асфалт, интернет и полиция

Забраненият хавайски остров без асфалт, интернет и полиция

Местните жителите тук все още говорят на старинния си език

Макар че Хаваите се състоят от повече от 100 острова, едва 8 от тях се считат за главни. Един от тях е Ниихау, чиято история е много по-различна от тази на останалите.

Ниихау е известен като Забрененият остров и достъпът до него е строго ограничен. Семейството, което го притежавата, определя кой може да идва и кой не.

Кой и как си е купил това райско място?

Курорт с 365 дни слънце – островният рай, който всички търсят

През 1864 г. Елизабет МакХъчинсън – вдовица на шотландския капитан Франсис Синклер, платила на крал Камехамеа IV 10 000 долара в злато, за да придобие остров Ниихау. Тя купила и парче земя в района Макавели на остров Кауай, където построила семейно имение. Точно там е израснал и правнукът ѝ Лестър Робинсон.

Ниихау отхвърля колонизацията на Хаваите през 1893 г. и жителите му все още говорят на забранения си език.

През януари 1893 г. група бизнесмени и собственици на захарни плантации принуждават хавайската кралица Лили Уокалани да слезе от трона. Две години по-късно Кралство Хаваи официално се разпада, а американското влияние нараства.

Елиза МакХъчинсън и семейството ѝ остават в близки отношения с членовете на кралското семейство след закупуването на Ниихау през 1864 г. Тя се противопоставя на американската експанзия и запазва хавайския език и култура на острова.

И до днес Ниихау е едно от малкото места, където хавайският е основен език. На острова живеят съвсем малко хора. Според преброяването на населението в САЩ, там има 170 души. Реално там живеят не повече от 5 семейства, т.е. около 25 души.

В ниихау няма водопровод, автомобили, магазини, интернет, асфалтирани пътища и полиция. Той е „замръзнал“ в 1864 г. Там няма асфалтирани улици, а къщите са съвсем примитивни – едноетажни, с калаени покриви и големи дворове.

На острова живеят диви пуйки, прасета и риба, които местните жители ловят сами. Полиция няма, всеки спор се решава от местния свещеник.

Семейство Робинсън, което притежава острова, е създало строг набор от правила, които жителите трябва да спазват. Сред тях е забраната за алкохол и употребата на оръжие. Живеещите там не плащат наем, но могат да бъдат изгонени по всяко време.

Семейство Робинсън е единственият доставчик на услуги за жителите на острова. Въпреки че някои от тях получават държавна помощ, семейството предлага на всички безплатна храна и жилища. Това означава, че могат да бъдат изгонени по всяко време.

Това е страната, в която коронавирусът никога няма да дойде

Островът може да бъде посетен с хеликоптер срещу 440 долара. Когато Робинсън си купуват хеликоптер през 80-те години, те започват да предлагат обиколки, за да си покрият разходите. Машината е предвидена главно за спешни случаи и за транспортиране на местни жители до съседните острови.

Туристите също могат да го ползват срещу определена такса. Въздушната обиколка включва кръг около Ниихау и приземяванена един от най-северните плажове на острова, където посетителите могат да останат няколко часа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай