logo

Забраненият императорски град на Виетнам и неговата мрачна съдба

Забраненият императорски град на Виетнам и неговата мрачна съдба

Там животът бил подчинен на сложни ритуали, строга йерархия и съперничещи си политически фракции

От четвъртия по големина град във Виетнам – Дананг, започва вълнуващото пътуването до Забранения град на азиатската страна. Пътува се по железопътна линия, която е най-известната в страната, а край нея се нижат спиращи дъха пейзажи от прохода Хайван.

Въпреки че пътуването с влака може да не е от най-приятните и да се окажете натъпкани като сардели със стотици други пътници във вагоните, важното е да помните, че сте се отправили към един от най-изумителните градове във Виетнам, бивша нейна столица и с археологически останки от 4-и век сл. Хр. – Хюе.

Тайланд или Виетнам да изберем за зимна ваканция?

Това, което грабва най-много вниманието на посетителите, обаче, е градската цитадела, която е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише Escape.

Разхождайки се из града, който е обграден от огромен ров и стена, висока 6 метра и дълга 2 км, е лесно да си представите колко грандиозни са били оригиналните постройки.

Строителството започнало през 1804 година и в най-забележителния му етап били построени истински архитектурни красоти като административни сгради, храмове, дворци, гробници, пагоди, библиотеки и музеи.

Сред най-големите забележителности са Портата на ясното благоволение, Залата на Висшата хармония и Павилионите на великолепието. Задължително, обаче, си осигурете допълнително време за частта в центъра на Цитаделата – Пурпурния забранен град. Моделиран по подобие на пекинския Забранен град, това е мястото, където императорите, техните наложници и евнуси живели в продължение на 141 години.

Очевидно някога той е бил великолепен. Някога. Сега разпадащите се останки са обрасли с трева. През януари 1968 г., като част от Тетското настъпление на северновиетнамските комунисти, войниците на Виетконг атакуват Хюе и завземат града. На американските войски първоначално им е наредено да не атакуват Цитаделата заради историческата ѝ стойност, но след като сраженията се ожесточават, тази заповед е отменена. Последвали масивни разрушения на територията на двореца, а историческите сгради от 160 станали 10.

В следващите десетилетия оцелелите сгради били реставрирани и консервирани, но при по-внимателно вглеждане дупките от куршуми все още се виждат по градските стени.

Наех хотелска стая във Виетнам за 60 лева с басейн и закуска. Ето какво получавате тук за тези пари

Въпреки големите щети, продължаващата реставация в Цитаделата означава, че все още има много какво да се види от някога оживения императорски двор. Там животът бил подчинен на сложни ритуали, строга йерархия и съперничещи си политически фракции.

В наши дни този укрепен град заслужено се радва на възраждане и на превръщането си в едно от най-впечатляващите исторически места в Югоизточна Азия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай