logo

Внимание към тези 7 държави - новите топ дестинации след края на пандемията

Внимание към тези 7 държави - новите топ дестинации след края на пандемията

Всички необходими предпоставки за това са налице – непокътната природна красота, исторически останки и удивителни културни преживявания

Докато световната туристическа индустрия е в тежка криза заради безпрецедентната ситуация с коронавируса, много държави по света се подготвят за бум на чуждестранни туристи, когато пътуването стане отново възможно. За някои страни това е първата възможност да се утвърдят като туристическа сила в своя регион.

Въпреки че следващите държави още не са се превърнали в световноизвестни дестинации, всички необходими предпоставки за това са налице – непокътната природна красота, исторически останки и удивителни културни преживявания. 

Всичко това го има в изобилие в тези 7 силно подценявани страни, които обаче трябва да наблюдаваме внимателно в следващите години:
 

Етиопия

От всички 54 нации в Африка трудно може да се оспори фактът, че Етиопия има най-интересното историческо минало. Това е втората цивилизация в света, приела християнстово, единствената африканска нация, победила европейска сила и противопоставила се на колониализма по време на Колониалното разделяне на Африка, а също така се вярва, че нашите най-ранни човешки прадеди са дошли именно от този плодороден регион, пише "Форбс".

Посетителите на тази уникална държава ще намерят изключително разнообразие от природни красоти – западните ѝ краища имат гъсти джунгли, които бързо след това отстъпват на високите върхове на Етиопското плато на изток. Ако богатата история и впечатляващата природа не донесат световна слава на страната, нейната кухня със сигурност ще го направи.

Какво е да си сама жена туристка в Иран

Иран

Десетилетия политически борби са нанесли тежък удар на репутацията на Иран, но не може да се отрече, че културното наследство на страната е едно от най-удивителните в света. Тя е истински рай за историците – Персеполис, древната столица на Ахеменидите, древният град Хамедан, който е населен и днес.

Страшно много неща можете да правите в Иран – да карате ски в Дизин, да се печете на белите плажове в провинция Хормозган, да разгледате зелените гори в провинция Гилан или да посетите красиви джамии и зороастрийски храмове, пръснати из цялата страна. Въпреки че визовите изисквания създават пречка за това, надеждите са, че в близко бъдеще геополитическото напрежение ще се охлади.

Мианмар (Бирма)

Известните туристически дестинации като Сингапур, Тайланд и Индонезия вече са поставили Югоизточна Азия на световната карта, но регионът все още е пълен със скрити съкровища като Мианмар, който е силно недооценен. Страната притежава много атрактивни места, подобни на Тайланд – красиви будистки храмове, останки от древни цивилизации, оживени градове, като в същото време развиващата ѝ се икономика я прави подходяща за хора с ограничен бюджет.

Столицата Найпидо е град, изграден по план, известен с огромните си размери и малко население (поради което има много слаб трафик), докато бившата столица Янгон е дом на най-свещената за нацията будистка пагода, както и богата английска колониална архитектура.

Грузия

Кавказката страна е на път да се превърне в една от най-идиличните дестинации в региона. Пътуването започва от столицата Тбилиси – очарователен град с калдъръмен Стар град и много стари църкви и ресторанти покрай река Мтквари.

Въпреки че селищата в страната са впечатляващи, не пропускайте и красивата ѝ природа. Безкрайните пасища и идиличните малки градове на запад са задължителни за разглеждане, както и опитването на местно вино.

Филипините

Със своите около 7500 острова, от които можете да избирате, този огромен архипелаг има какво да предложи и на най-капризните туристи. Най-северният остров – Лузон, е дом на Метро Манила – масивен метрополис, включващ 16 града. Столицата Манила и селището с най-голямо население – град Кесон, са най-привлекателни за желаещите да се потопят дълбоко в местната култура.

Желаещите да се насладят на пясъчните плажове се отправят към Висаяс – централния архипелаг на страната, къдет се намират прочутите Палаван и Боракай.

Словения

Повечето от съседите на Словения – Италия, Хърватия и Австрия, привличат големи тълпи от туристи всяка година, докато тази малка планинска страна остава недооценена. Столицата Любляна е основен културен център за региона, където можете да видите изкуство от световна класа, исторически музеи и красиви вековни катедрали, както и впечатляващия замък, гледащ към Стар град.

След като сте изследвали града, не забравяйте да е отправите към Юлийските Алпи – зашеметяваща планинска верига, където се намира Националния парк Триглав с някои от най-големите природни красоти на страната.

Тунис

Богат на живописни средиземноморски плажове, древни останки и арабска кухня, Тунис се оформя като идеалната дестинация за тези, които искат да усетят уникалната култура на Северна Африка. За потенциалните посетителите най-атрактивна е дългата брегова линия с каюрасиви бели плажове и столицата Тунис, която е съвсем наблизо.

Това е "Онзи град", чието име дори местните не смеят да произнасят

За ентусиастите на тема история останките от Картаген – един от най-богатите градове от Класическата епоха, е абсолютно задължителен за посещение. Приключенски настроените туристи пък се отправят на юг към Сахара, където срещат останките от историческите берберски селища.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай