logo

Вълшебният Алберобело и уникалните му заострени къщички

Вълшебният Алберобело и уникалните му заострени къщички

Според един източник, трулите са построени като средство за избягване на плащането на данъци

Алберобело – буквално превеждащо се като „красиво дърво“, е малък град с уникални по рода си старинни къщи, наречени „трули“. Тези знакови постройки са станали причина мястото да бъде наречено „приказното село“.

Заради своите неповторими къщи Алберобело е включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 г.

Алберобело се намира в провинция Бари в региона Апулия, „на тока на Ботуша“ в Италия. Около 1000 г. след Хр. човешкото присъствието на мястото на съвременния град било ограничено да няколко разпръснати селища. С времето те се разраснали в Ая Пикола и Монти – квартали на съвременния град, съобщава Ancient Origins.

Добре пазена тайна: Италианският бряг на боговете крие чудотворна постройка

Какво представляват къщите трули?

Към средата на 14-и век районът бил даден от Роберт II – принц на Таранто, на графа на Конверсано като награда за участиеето му в Кръстоносните походи. Счита се, че първие трули са се появили по това време.

Накратко, труло е изнесена навън постройка от камък без хоросан. Приема се, че този традиционен начин на строителство е възникнал в праисторическата епоха и се използва и до днес.

Трулите в Алберобело могат да се разделят на два вида. Първият са постройките с варосани стени, които са правоъгълни и са издигнати нараво върхо варовикова скална основа. Тези стени са направени чрез техниката на сухия зид (без хоросан) и имат две лица – от вътрешната и от външната страна, с ядро от натрошен камък. Варовиковите стени са допълнени от врата и малки прозорци, а вътре могат да бъдат построени камина и беседка.

Вторият вид, който придава знаковия облик на градчето, са с конусовидни (като някои могат да бъдат във формата на купол или пирамида) носещи покриви. Подобно на стените отдолу, покривите на трулите също са изградени без да се използва мазилка или цимент между два пласта. Вътрешният пласт е направен от клиновидни камъни, подредени във формата на купол, като на върха има запечатващ камък.

Външният слой, от друга страна, е водоустойчив и е направен от издялани варовикови плочи. На много от тези покриви са изобразени религиозни или митологични символи от бяла пепел, а на върха е поставено декоративно кубе. Предполага се, че целта им е да гонят злите сили.

Според един източник, трулите са построени като средство за избягване на плащането на данъци. Хората от града можели лесно да демонтират къщите си, когато разбирали, че бирниците ще идват, и така да избегнат данъци. Биха им били нужни около 6 месеца, за да си построят наново къщите.

Според друг източник, граф Конверсано разрешил на селяните на тази земя да се изнесат в полето при условие, че си намерят някакъв подслон, за да се увеличи земеделския добив. Макар че на селяните им било разрешено да построят къщите си от камък, те нямали право да използват хоросан, който да държи конструкцията, понеже графът настоявал, че тези жилища трябвало да могат лесно да се пренасят, когато той пожелаел. Резултатът бил създаването на трулите.

Въпреки че трулите били предвидени да се разрушават лесно, много от тях оцелели дълго време. Днес има около 1500 трули в „зона деи трули“, която е в най-западната част на града. Църквата „Свети Антоний“, построена през 20-и век, също е направена в стила на труло.

Това е "Онзи град", чието име дори местните не смеят да произнасят

Трулите създавават приказната атмосфера в пейзажа на Алберобело и това привлича много туристи в малкия град. Някои от собствениците на такива постройки са ги превърнали в магазини, в някои от тях живеят хора, други се отдават под наем. Някои от къщичките под наем са оборудвани със старинни мебели, които се доближават до автентичния интериор от 17-19 век.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай