logo

Вълшебната планина Рорайма и нейната непокътната вода

Вълшебната планина Рорайма и нейната непокътната вода

Някога местните са наричали планината Център на Земята

Тя вдъхновява както природата така и човека, намира се между небето и земята. Планината Рорайма заслужено получава толкова суперлативи.

Малко е да се каже, че това място е уникално. То прилича на извадено то филм за друга планета. 

Рорайма се намира на границата на три държави - Бразилия, Венецуела и Гаяна. Висока е 2723 метра над морското равнище и нейния  връх-плато е с площ 34 квадратни километра.

Кацнал на една скала - дворецът на имама в Йемен (СНИМКИ)

От тук започват две велики южноамерикански реки - Ориноко и Есекибо, а също и няколко реки от басейна на Амазонка.

Рорайма почти през цялото време е обвита от облаци, които придават „висящия“ вид на планината. Артър Конън Дойл бил впечатлен от разказите за Рорайма на своя приятел полковник Фосет и по тях пише знаменитият си роман „Изчезналият свят“.

За уникалния растителен свят на Рорайма може да се говори дълго и подробно. По-интересно е как да се изкачите на планината. Приближавайки се към нея ще започнете да се чудите как да се изкачите по отвесните и склонове. За щастие има една пътечка водеща към върха.

Да, пътеката е само една и на снимките можете да видите какво представлява. Обсипана с камъни и криволичеща през джунглата. На места е доста опасна, но си струва изкачването.Достигайки върха гледката която ще се открие пред вас е изумителна. Само си представете какво би могъл да напише Артър Конън Дойл, ако лично е бил на върха на планината.

Пещерата, за която всички говорят – Дяволското гърло

Някога местните са наричали планината Център на Земята. Според преданията и легендите им, на върха на Рорайма живеела богинята Куин, която смятали за прародителка на всички хора на планетата.

Единственият начин и път, по който се стига до върха, е от страната на Гран Сабана във Венецуела. Планината е част от Национален парк Канайма, дом на необикновени животни и флорални видове, които виреят само там.

Смята се, че в парка и в Рорайма водата е във възможно най-чистата си форма. Такава, каквато не се среща никъде другаде по света – недокосната от човека.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай