logo

Вижте най-новото парче суша в Европа - удивително е СНИМКИ

Вижте най-новото парче суша в Европа - удивително е СНИМКИ

Запознайте се с Маркер Ваден – архипелаг от пет създадени от човека острова

Погледнато от пристанището на Лелистад, езерото Маркермер изобщо не изглежда забележително. Подсилено със сиви бетонни диги, плиткото езеро се простира на 40 км и покрива с вода 700 кв. км от сушата на Централна Нидерландия.

В най-южната си точка то достига до Амстердам, а на север, запад и изток стига до градовете Енкхуйзен, Хоорн и Лелистад – места, които повечето хора не биха си помислили да посетят.

Въпреки всичко това, там има много красота, която не може да бъде видяна от брега.

Вижте най-дълбоката метростанция в света и колко време отнема слизането в нея

Освен всичко останало, спокойната вътрешна част на езерото е мястото, където се осъществява един от най-амбициозните европейски проекти.

Запознайте се с Маркер Ваден – архипелаг от пет създадени от човека острова в провинция Флеволанд.

Понякога при посещенията към гостите се присъединява директорът на проекта - Роел Постхорн, чиято визия е превърнала най-дълбоката част на езерото в зрелищно кътче от дивата природа сред процъфтяващи блатисти местности, тръстикови туфи и територии за разплод на птици.

Според последните преброявания тук са се заселили около 120 вида птици. Има гъски, чайки, диви патици, лопатарки, корморани и блатни птици, както и повече от 2200 гнездящи обикновени рибарки. Колонията от розови пеликани вече е най-голямата по рода си в Нидерландия, съобщава Би Би Си.

Можете да наблюдавате и прилепи и насекоми, плюс 170 различни вида растения. Това е безпрецедентно постижение на въвеждане на видове сред занемарен, неподдържан пейзаж, който досега е бил отписан като полезен.

Дирите от птици в пясъка, които водят към плажа от южната страна, насочва към най-дивата част на островите - некултивиран, заблатен речен басейн, създаден през септември от поредица от пясъчни драги (индустриални кранове на понтони), добиващи наноси, глина и черупки от дъното на дълбокото 4 метра море, за да построят острова.

Това е най-новото парче земя на Земята.

„Добре дошли на новата брегова линия на Европа“, казва Постхорн и сочи тинестото пространство с вода до глезените, докато гледа към зараждащото се райско кътче. Целта е в един момент природата изцяло да поеме нещата с свои ръце.

Преди повече от 40 години холандското правителство планира да възстанови земи от Маркермер чрез този процес на драгиране, за да увеличи обитаемата земя на Флеволанд и да облекчи напрежението в гъсто населените градове в съседство.

Но когато езерото е било укрепено и хидрологично отделено от по-голямото съседно езеро, Ейселмер (също отделено със стена от соленото Зойдерзее през 1932 г.), бюрокрацията и нарастващите разходи спират проекта.

Качеството на водите в Маркермер бързо се влошава заради изчезването на естествената брегова линия, появява се заблатен воден басейн и рибната популация рязко намалява.

Като външен човек Постхорн има смелата идея да спаси мястото и да запази биоразнообразието.

Той има опит в екологията и управлението на природни ресурси. Флеволанд, провинция, почти изцяло изградена от възстановена суша през 50-те и 60-те години, вдъхновява Постхорн, защото по негови думи нейната необичайна история за превръщане на водата в суша означава, че всичко е възможно.

Смрад! Този популярен зеленчук кара тялото ни да мирише

Тук, както разбира той, хората винаги са живели край водата или на практика върху нея. Така че това, което му хрумва, е главен план за пет прекрасно оформени, финансирани от лотарията острова: един от тях отворен за посетители, докато другите четири ще останат диви, свободни и неопитомени.

Проектът постига силно сътрудничество между местните и националните власти, но не винаги е било така.

Това е просто комбинация от вода, острови и природа, но на Постхор му е трудно да обясни какво точно има предвид.

Сега привидно невъзможното се е превърнало в реалност пред очите на Постхорн. Буквално преди месеци застоялата вода е непрозрачна, лишена от движение и фосфати, необходими за поддържането на естествени процеси.

Оттогава насам новата брегова линия стимулира приливи и отливи и плодородната почва от седименти от езерото подхранва експлозия от живот на растения и водорасли.

Твърде малко време е минало, за да се говори за постоянен ефект, но чистотата на водата се подобрява и перспективите за бъдещето изглеждат обещаващо. Новите екосистеми спомагат за възстановяването.

Вярата на Natuurmonumenten в новия Маркетмер е толкова голяма, че предстоят още инициативи.

През следващото десетилетие ще бъде първата копка на Текомсбилд 2030, проект, който включва създаване на втори архипелаг по подветрената страна на Маркер Ваден и изкуствен полуостров до Лелистад, столицата на провинция Флеволанд.

След като видите скривалищата за наблюдение на птици и минете по дъсчените пътечки до общо достъпната оформена като перископ наблюдателна кула, имате шанса да се срещнете и с Ина Адема, кмет на Лелистад, която е дошла да види напредъка на островите. Тя описва проекта като отправна точка за промени в Нидерландия и на други места.

„Лелистад е създаден от хора и можете да видите тези острови като следващата стъпка“, казва Адема.

„Те са създадени от хора, но този път не за нас, а за природата“, допълва тя.

Това е най-невероятната къща на света ВИДЕО

Единствената отстъпка от принципите е ферибот, който ще акостира на Маркермер от следващата пролет, като предлага на еднодневни пътешественици шанса да посетят мястото, а на местните хора - да възстановят връзката си с природата, която почти са изгубили.

Островите са колкото странни, толкова и поразителни, сякаш някой обезумял бог е преместил райско кътче от Индийския океан насред Нидерландия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай