logo

Виждали ли сте странните кули по покривите на Кайро? Ето за какво служат те

Виждали ли сте странните кули по покривите на Кайро? Ето за какво служат те

Колкото по-непрестижен и беден е кварталът, толкова е по-вероятно там да видите изрисуваните дървени клетки

По покривите на къщите из Кайро често могат да бъдат забелязани дървени сандъци, приличащи на резервоари за вода, издигнати на платформа. Там всъщност жителите на египетската столица отглеждат своите гълъби.

Отлеждането на гълъби е традиция, по-стара от Древен Египет. Хиляди години египтяните отглеждали гълъби за спорт или за храна. Споменавания за отглеждане на гълъби могат да бъдат открити в йероглифи и месопотамски клинописни плочи на повече от 5000 години.

Кошмарна реалност! Как да оцелеете докато разглеждате египетските пирамиди

За разлика от много други държави, където на гълъбите се гледа като на плъхове с криле, тук месото от гълъб е високо ценено заради неговата сочност и крехкост.

В предишните епохи отглеждането на гълъби било хоби за богатите. Сега е обратното. Колкото по-непрестижен и беден е кварталът, толкова е по-вероятно там да видите клетки за гълъби. Голяма част от любителите на гълъби в Кайро в наши дни са млади мъже, наследили ятата от бащите си. Други просто са се влюбили в това хоби и са започнали в детска възраст.

Тези мъже и момчета контролират птиците си, направляват ги докато летят с пронизителни свирки, а понякога използват и знаме. Обучението изисква впечатляващи познания за отглеждането на животни, както и изумително търпение. Но за разлика от отглеждащите кучета, които могат да покажат постиженията си на места като специални клубове, любителите на гълъби от Кайро обикновено остават незабелязани от медиите. Въпреки тази липса на медийно внимание и признание, те се гордеят много с ятата си, с тяхната вярност и дисциплина, пише Amusing Planet.

Гълъбите се отглеждат основно като хоби. Някои ги тренират да участват в шоута и състезания. Из кварталите на Кайро се провежда странно състезание, при което птиците се пускат във въздуха, за да се смесят с тези на опонентите. След това започват да ги викат обратно към клетките и често по няколко гълъба на противника се увличат към чуждата клетка. Собственикът на птиците хваща чуждите гълъби и ги задържа. Някои хора даже специално обучават птиците си така, че да примамват чуждите гълъби към клетките.

Развъждането на гъллъби поглъща цялото свободно време. През 10-и век Ал Азиз Билах – петият халиф от династията на Фатимидите, имал 600 гълъба, обучени да му носят череши от Баалбек.

Бялата пустиня: извънземен свят отвъд пирамидите

300 години по-късно Ал Музафар Хаджи – управителят на Египет в Мамелюкския султанат, станал известен с това, че харчел луди пари за гълъби, най-вече за залози на състезания. Когато по-възрастните емири го предупредили да спре с харчовете, младият султан изпаднал в ярост и изклал всичките си гълъби един по един. Това било предупреждение за емирите, че могат да последват съдбата им. Скоро след това той бил свален и убит.

Казват, че който си играе с гълъби, ще умре беден, защото ще харчи всичките си пари за хобито си и ще занемари работата си. И наистина, за много млади мъже в Кайро гълъбите са станали алтернатива на образованието, тъй като предпочитат да прекарват време с птиците и да обикалят пазарите за гълъби, вместо да ходят на училище. А много родители нямат нищо против, защото така децата им стоят настрани от наркотиците.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай