logo

В тези държави е силно непропръчително да гледате хората в очите

В тези държави е силно непропръчително да гледате хората в очите

При някои това е знак за увереност и доверие между двете страни, в други, обаче, е изключително грубо

Разбиването на културните норми е неизменна част от пътуването в чужбина, поне до известна степен. Когато ходаите на непознати места и се опитвате да се приспособите към тамошния начин на живот, винаги има издънки и неловки моменти.

Все пак доста от тези потенциално конфузни ситуации могат да бъдат избегнати. Контактът очи в очи е съществена част от общуването по света. Избягването или пък директното поглеждане в лицето на някого е едно от най-важните неща в човешката комуникация.

Само че директният визуален контакт или избягването могат да означават много разлини неща в различните държави, култури и традиции.

Шокиращите неща, които правят някои нации и си мислят, че са съвсем нормални

При някои той е знак за увереност и доверие между двете страни. В други, обаче, е изключително грубо да гледате човека в очите докато говорите.

Като цяло западните култури ценят контакта очи в очи, докато източните са склонни да го мислят за вид неуважение. Но това невинаги е вярно.

Затова вижте няколко държави, в които е силно непрепоръчително да гледате хората в очите, и разберете до каква степен това е валидно там.

Китай

Да гледате хората в очите в Китай е бърз начин да си създадете врагове, не приятели. Китайците считат визуалния контакт за необходимост, но не както другите държави. В Китай хората се гледат в очите, когато са ядосани. Целта е да предизвикате опонента си и да покажете неуважение.

Приемливо е някой с по-голяма власт да осъществи визуален контакт с някой с по-малко, но не и обратното. Ако пътувате в Китай и някой ви погледе в очите, може би е време да започнете да се извинявате, пише thetravel.com.

Япония

В Япония е знак за уважение да НЕ гледате в очите друг човек. По същия начин, ако осъществите визуален контакт с човек, с когото говорите, това се смята за грубо.

Децата в Япония ги учат да се фокусират върху врата на другия човек, когато разговарят. Това гарантира мек поглед в посока на другия човек, но не директно в очите.

Иран

В Иран комуникацията е по-индиректна. Според Cultural Atlas, там разговорите могат да се разтеглят много повече от необходимото, само за да се избегне обидата и другият човек да ви разбере по най-положителния начин.

Визуалният контакт е допълнение към много разговори, когато участниците са приятели или роднини. Той е предпоставка за дружелюбност и отвореност и в такива ситуации е очакван.

Но контактът очи в очи никога не е уместен с човек от противоположния пол. В знак на уважение и двете страни трябва да сведат поглед, когато си общуват. По същия начин по-млад човек не трябва да поглежда по-възрастен от уважение.

Виетнам

Виетнамците използват визуалния контакт само при специфични обстоятелства, които на вас като пътешественик не ви трябват. Във Виетнам гледането в очите е начин да покажете интерес към противоположния пол.

Ако не искате да създадете грешно впечатление у някого, бъдете особено предпазливи, когато гледате в очите човек от другия пол. Освен това, ако някой от същия пол осъществява визуален контакт, той вероятно се опитва по-скоро да започне спор, а не разговор.

Камбоджа

В Камбоджа визуалният контакт не е обичайна част от повечето разговори. Макар че може да се случи някой да погледне друг в очите докато разговарят, счита се за неиместно, този поглед да се задържи дълго.

Въпреки че това важи за повечето разговори, независимо кой ги води, приема се, че жените трябва да гледат в земята, когато говорят с мъже. Както при много други култури, липсата на визуален контакт е знак за уважение.

Южна Корея

Въпреки че в определени ситуации визуалният контакт е приемлив, за чужденците може да е трудно да разберат кои са те. Тук важат правила като на някои други места – можете да гледате в очите по-млади хора или с по-нисък социален статус, но това невинаги е лесно да се определи.

Например, ако човек е по-млад от вас, но е на по-висока позиция, технически той трябва да получи повече уважение и не трябва да го гледате в очите. Играйте на сигурно и просто избягвайте директния контакт.

Тайланд

Тайланд, наречен „страната на усмивките“, невербалната комуникация се състои най-вече в широките усмивки на хората, които срещате. Местните хора са известни с това, че са дружелюбни, гостоприемни и топли.

Тук визуалният контакт е приемлив, когато слушате някого, и като цяло така показвате, че следите разговора. Но не забравяйте да отмествате поглед от време на време, защото разговорът може да стане много напрегнат и това да не се приеме добре от другата страна.

Саудитска Арабия

Саудиткса Арабия е още една страна, в която правилата за визуален контакт варират в зависимост от това с кого говорите. Ако комуникирате с човек от същия пол, гледането в очите е от голямо значение, за да покажете, че се интересувате от темата и уважавате другия човек.

Канадците са мили и любезни, но лесно ще ги нервирате, ако направите това

Ако визуалният контакт се избягва между хора от същия пол, това се приема за незаинтересованост.

Но всичко това се преобръща, когато разговорът се води между хора от различни полове. В такива ситуации винаги избягвайте да погледнете човека в очите. Най-добре е да сведете поглед надолу и да сте сигурни, че той не може да ви погледне.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай