logo

В най-голямата пещера в света се образуват облаци

В най-голямата пещера в света се образуват облаци

На места Шандонг е висока до 200 метра

Изненадващо най-голямата пещера е открита случайно. Ако един дъждовен ден виетнамският Хо Хан не беше решил да се скрие от потопа, тогава може би отдавна не бихме знаели за нейното съществуване.

Шандонг означава „пещера планинска река“ на виетнамски. Намира се в Централен Виетнам в националния парк Фонгня-Кебанг в близост до град Донгхой. Местните жители научили за нея много по-рано от учените. Не смеели обаче да се приближат до нея заради шума, идващ от недрата й. По-късно се оказало, че звукът се излъчва от подземната река Рао Туонг.

Първият опит за щурмуване на входа на пещерата завърши с неуспех. Пещерняците се натъкнали на стена от калцит с височина 90 метра (на картата на пещерата тя е обозначена като "Голямата стена на Виетнам". И едва през 2010 г. учените откриха проход под земята. Изследването отне една година. Сега със сигурност знаем, че това е най-голямата известна пещера на планетата.

Банановият нигерийски остров, на който милиардерите се избиват да се заселват ВИДЕО

Общата дължина на пещерата Шандонг е около 6,5 км. На места височината на сводовете й достига 200 метра.

Представете си 66-етажен небостъргач. Ето на такава височина ще бъде таванът от вас.

Освен с невероятните си размери, тази красавица може да се похвали и със собствена джунгла, в която са открити няколко вида ендемични растения. Тук можете да намерите и тропически птици, прилепи и маймуни. От опасните - отровни стоножки.

Тя е уникална и по това, че в пещерата се образуват мъгла и облаци. Те се появяват поради изпаряването на водата и големите температурни разлики.

Тези, които разбират геология, ще оценят най-големия сталагмит в света, с височина 70 метра и пещерни перли с големина на бейзболни топки (да не се бърка с обикновените перли).

Добрата новина е, че от 2013 г. в пещерата са пускани групи туристи със специално оборудване. Но има редица трудности:

Знаете ли, че и в Русия има Мъртво Море?

- това може да стане от януари до август. В други месеци е твърде опасно поради сезона на дъждовете;


- необходимо е разрешение за посещение на пещерата и те се издават не повече от 1000 годишно;


- трябва да сте физически подготвени за такъв маршрут. Най-малкото, за да се минете през джунглата до входа на пещерата;


- цената на такова удоволствие е 69800 VND или $ 3000 на човек за 4 дни.

Но не се разстройвайте. Можете да направите разходка из Шандонг виртуално. Екипът на National Geographic направи карта на 360 ° вътре в пещерата. За повече реализъм дори записваха звуците на природата във всяка точка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай