logo

Ужасиите, които могат да ви се случат на най-опасното място на планетата

Ужасиите, които могат да ви се случат на най-опасното място на планетата

Не отивайте там с нагласата, че ще получите справедливост, ако сте жертва на престъпление

Всяка година се публикуват класации с най-опасните места по света. В pochivka.blitz.bg вече писахме за най-актуалния списък с 10-те най-опасни града за тази година.

В последните години почти неизменно едно място оглавява тази черна класация.

За тази страна българското Министерство на външните работи е обявило Индекс на риска ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). „Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!“, пише на сайта на ведомството.

Заради тежката политическа ситуация в последните години във Венецуела се наблюдава ужасяващ ръст на престъпността. Особено много са се увличили престъплениятам съпроводени с насилие, и битовата престъпност.

Колко опасна е в действителност Венецуела за пътешествениците? Вижте всичко, което трябва да знаяте за отвличанията, кражбите на коли, безопасността в хотелите и на летищата, преди да решите да предприемете толкова рисковано пътуване.

Престъпност

Престъпността, свързана с насилие, се шири както в столицата Каракас, така и в провинцията. Като чужденец там вие ще сте главна мишена. Не отивайте там с нагласата, че ще получите справедливост, ако сте жертва на престъпление. Много малък процент от престъпленията завършват с обвинения и присъди.

Венецуела е сред страните с най-висок брой убийства на глава от населението в света. Отвличанията са се увеличили с около 50% от 2008 до 2009 г. При въоръжените грабежи положението е подобно, пише worldnomads.com.

Отвличанията на чужденци стават от хотели, къщи, нелицензирани таксита и терминала на летището. Дори популярни туристически дестинации като Национален парк Авила все повече се свързват с тежки престъпления.

Бедните квартали, гетата, които покриват гетата около Каракас, са изключително опасни. Там рядко минават полицаи и трябва да се избягват. В тези райони, както и други части на града, често банди от крадци обграждат жертвите си и използват задушаваща хватка, за да ги обезвредят. Това се случва дори и на оживените пазари, където има много малко или никаква полиция.

Друг проблем са джебчиите. Те се струпват в и около претъпканите спирки на автобусите и метрото в центъра на Каракас. Ескалаторите в метрото са любимо място за класическата кражба „сблъскване и ограбване“, която се прави най-вече от младежи и деца. Човекът пред вас уж изпуска нещо, след това се навежда да го вземе, което блокира цялото движение на ескалаторо. Човекът зад вас ви бута към блъсканицата от тела и междувременно ви бърка в джобовете.

Често тези крадци са добре облечени, за да не предизвикват подозрение и за да се слеят лесно с тълпата, ползваща метрото в час пик. Много често се случват обири в автобусите и влаковете.

Експресни отвличания

В последните години се разви ужасяващ феномен, наречен „експресни отвличания“. Тези отвличания се случват за много кратко време, на момента и използвайки ситуацията, като целта е да се измъкнат пари от жертвата.

Обикновено жертвите се избират случайно и престъпниците ги държат докато ги накарат да използват банковите си карти, за да си опразнят банковите сметки. След като бъде изтеглена максималната възможна сума, жертвата се освобождава. Всичко трае около час, но е придружено със заплахи или реално насилие.

Бъдете бдителни и за „виртуалните отвличания“. Местните хора никога не попълват въпросници или проучвания, защото това са измами, целящи да събират информация за конктакти на членове от семейството. Хората, издали такива подробности, са подложени на заплашителни обаждания, с които се иска откуп за отвлечени деца. Всъщност отвличане няма, но ужасното е, че няма как да знаете дали отвличането е истинско. Но кой не би разкрил банковата си сметка, когато мисли, че любимите му хора са в опасност?

Увеличава се и броят на „вътрешните отвличания“, при които служители получават подкуп за ключове и имформация, с които престъпниците да могат да проникнат в квартирата на чужденците и да отвличат деца за откуп.

Кражби на автомобили

Трябва да сте внимателни не само в хотела. На пътя сте дори повече изложени на риск. Обирите в коли се случват както нощем, така и денем.

Крадците си набелязват коли, които изглеждат скъпи, особено 4х4. Въоръжени банди блъскат колите на жертвите си отзад или се опитват да ги обърнат, за да ги оберат.

Оказването на съпротива води до застрелване на жертвата. Добре въоръжените банди действат мащабно, често правят фалшиви полицейски КПП-та. Пътуващите трябва да внимават за такива пунктове вътре в тунели и да избягват препятствия на пътя.

Таксиджиите в Каракас са известни с това, че надуват цените, обират или раняват пътници. Когато сте навън пеша, трябва да носите колкото е възможно по-малко бижута, включително и скъпоизглеждащи часовници. Избягвахте да показвате скъпи камери и фотоапарати.

Кражби от банкомати

Заради законите, засягащи валутата, хотелите не могат да обменят валута, затова ползването на банкомат е неизбежно. Повреди се случват често и не е изключено устройството да бъде хакнато и да се използва за неудостоверено теглене на пари от сметка.

Крадците използват и ръчни скенери, за да източват данни на собствениците на банкови сметки.

Освен това пътешествениците трябва да гледат да използват само банкомати на добре осветени места, за да избегнат да бъдат набелязани от уличните банди.

Отровни писма и напитки

Когато сте навън – на улицата или в голям търговски център, не приемайте брошури. Има случаи, при които тези листовки са били напоени със силни дезориентиращи вещества, които минават през кожата.

Слагането на дрога в напитките също е широко разпространено, така че не приемайте храна или напитки от непознати, които могат да се опитат да се сприятелят с вас в баровете и ресторантите.

Безопасност в хотела

По отношение на настаняването Сабана Гранде не е никак безопасен район за настаняване в Каракас. Евтини хотели могат да се намерят в по-безопасни квартали като Чакао, Ла Кастелана и Алтамира.

Често срещан проблем са кражбите от хотелсйите стаи и сейфовете за ценности, а кражбите на предмети, оставени без надзор на плажа, и от коли под наем, паркирани в отдалечени райони или на улицата, са често срещани. Охраняваният гараж или заключеният багажник не са гаранция срещу кражба.

Безопасност на летището

Дори и да не ви се вярва, всъщност ще трябва да сте нащрек от момента, в който стъпите във Венецуела. Дори летищата и местата около тях се считат за опасни.

Корупцията на международното летище, обслужващо Каракас, е неконтролируема. И пристигащите и заминаващите, включително и чужденците, стават жертва на кражба на лични вещи и обири. Някои от тези престъпления се извършват от хора, носещи униформи на служители. Така че се пазете от всякакви непознати, които се доближават до вас.

Известно е, че има банди, разпространяващи наркотици, които работят от летището. Пътуващите не трябва да приемат пакети от никого и трябва да държат багажа при себе си през цялото време. Добре е и да заключвате багажа си.

Съобщава се за случаи, при които униформи със служители се опитват да измъкнат пари от пътуващите докато минават през стандартните процедури за чекиране и качване на самолета. Пристигащи пък биват отвеждани в отделни помещения за проверка на чантата. След това ги принуждават да подпишат документ на испански, който не разбират. Ако ви карат да подпишете документ, който не разбирате, просто напишете на вашия език „Не разбирам този документ“.

Също така внимавайте на летището да дойдат до вас хора, предлагащи обмяна на чужда валута. Вероятно ще ви дадат фалшива местна валута.

Пътят между Maiquetia Airport и Каракас е известен с това, че е особено опасен. Посетители, които минавали по него през нощта, са отвличани и държани за откуп в бараки край пътя. Заради честите въоръжени обири пътешествениците са съветвани да пристигат и да си тръгват от летището само през деня. Трябва предварително да се погрижите за транспорта от летището до мястото си за настаняване.

Измами с летищни такси

Плюсове и минуси на курортната любов с венецуелка

Внимавайте да не ви таксуват повече от нормалното, когато си плащате летищните такси и за международните полети и за вътрешните. Винаги проверявайте сумата, напечатана на касовата бележка за таксата (обикновено това е стикер, прикрепен към гърба на билета ви), преди да дадете парите си.

Международните пътуващи трябва да платят две такси, за да напуснат страната. Тази, която е за международно излитане, обикновено, но не винаги, е включена в цената на билета. Има втора такса, която трябва да се плати в брой в местна валута след чекирането. Проверете как стоят нещата в авиокомпанията, с която летите, преди да се съгласите да платите нещо допълнително.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай