logo

Уникално място, където можете се заклещите между два континента

Уникално място, където можете се заклещите между два континента

В цепнатината Силфра буквално докосвате едновременно Америка и Европа

В Исландия има уникално място, където буквално можете да държите ръба на единия континент с едната ръка и ръба на друг континент с другата. Поне така казват учените, които наричат ​​това място в Исландия цепнатината на Силфра.

Вярно е, че съвсем буквално държането на два различни континента с ръце е възможно само под вода и в определен тесен коридор. Самата пукнатина се намира в исландския национален парк Thingvellir и отдавна е едно от най-добрите места за гмуркане.

Водолазите са избрали това място не само заради такава уникална възможност да подпрат континентите с ръцете си - и такава възможност наистина не се предлага никъде другаде по света.

Основната характеристика на Силфра е нейната изключително чиста вода, която според мнозина е най-чистата вода на планетата.

Подводната видимост тук е средно около 100 метра, а на някои места и повече. Това се дължи на факта, че пукнатината се запълва с вода от топящия се ледник, наречен Ланглекюдл. Стопената вода преминава през слоеве почва и лава и се събира в един вид подземно езеро, от което на това място се пълни Силфра.

Но този дълъг път на водата - а тя преминава от ледника до подземен източник в рамките на 30-100 години - по същество е преминаване през естествени филтри. 
Силфра се появява след земетресения от 1789 г., които от своя страна са резултат от движението на две тектонски плочи - Северна Америка и Евразия.

Казват, че са се образували няколко пукнатини от този вид, но само една „се е разбила“ в подземен източник и се е превърнала във водоем.

Самата Исландия е част от така наречения Средноатлантически хребет - това между другото е най-дългата планинска верига на Земята, дължината й е повече от 18 000 км (всъщност от полюс до полюс). Както подсказва името, това било е по дъното на Атлантическия океан, но на някои места се издига над морското равнище, образувайки острови.

Така, например, са образувани Азорските острови - макар, изглежда, къде са те и къде е Исландия. Билото е точно зоната на разминаване на тектонските плочи, така че исландците по същество живеят на два различни континента.

Защо тази година Хърватия може да се пръска от чужденци

Плочите постоянно се раздалечават, с около 2-2,5 см годишно и всичко това се превръща в земетресения, които се случват тук около веднъж на всеки 10 години - може да се каже, че планините се преформират поради натрупващото се напрежение. Така се е образувал разривът (тоест голям тектонски разлом), към който принадлежи Силфра.

Водата в Силфра остава много студена и има постоянна температура от 2-4 градуса по Целзий - именно защото температурата й е постоянна в подземния източник, откъдето навлиза в пукнатината. Тук може би само дъното и стените са нестабилни, което е свързано с постоянното движение на плочите.

Поради тази причина тук е разрешено плуването само на определени места, а многобройните пещери, тунели и особено тесни зони остават забранени, защото там е твърде опасно.

Всъщност тези пещери или тунели могат да се образуват по всяко време, така че дори няма 100% точна карта на това подводно пространство.

Хората не могат да повярват, че тези снимки са реални

И това въпреки факта, че Силфра заема относително малка площ, около 600 на 200 метра с дълбочина най-малко 63 метра (не на всички места хората са се гмуркали до дъното, така че не са правени измервания). Има няколко подводни участъка, но не всички са достъпни за проучване.

Да приемем, че лагуна с дължина около 100 метра е „поле“ с разнообразни водорасли. Дори не е нужно да се гмуркате, за да наблюдавате тази част - тук е просторът за любителите на гмуркането с шнорхел.

Съществуват също така Залата и катедралата на Силфра - това са подводни каньони, където има много пещери, в които дори опитни водолази не смеят да плуват.

Е, и забавен факт за завършване на историята: в Силфра има истинска „тоалетна“, но тя не е кръстена така, защото можете да ходите по нужда. Това е тясно място, тунел, през който водата преминава с много високо налягане - така че водолазите просто се засмукват.

Там също е забранено да се плува, но, както често се случва, особено опасно място е получило такова иронично име.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай