logo

Турското Черноморие – съчетание от парадокси и живописни места за почивка

Турското Черноморие – съчетание от парадокси и живописни места за почивка

Древните цивилизации, които го кръстосвали, оставили след себе си замъци, църкви, манастири и джамии

От северния край на Босфора до границата с Грузия, турското Черноморие е едно необичайно място, което гарантирано ще разбие стереотипите ви за страната. Комбинацията от влажни северни и западни ветрове, брулещи една почти непрекъсната планинска стена на юг от брега, е създала едно истинско зелено царство, където дъждовете се изливат безмилостно.

Въпреки това, макар че около брега водата е по-хладна и небето е облачно, почти тропическа жега може да бъде усетена тук през юли и август.

Черно море е било и все още е важен морски път. Древните цивилизации, които го кръстосвали, оставили след себе си замъци, църкви, манастири и джамии.

Освен с тях, районът очарова още със своята грубовата красота, празни плажове, оживени градчета, които не са претъпкани и опустошени от туристи, пише Rough Guides.

Докато централната и по-безлична част на региона се доминира от голямото пристанище Самсун, частта на запад от Синоп към византийско-генуезкото пристанище Амасра е пълно с привлекателни селца и пусти плажове.

Самсун

На изток от Самсун се намират старите търговски градове Юние и Гиресун и древният пристанищен град Трабзон, в който има повече исторически забележителности, отколкото където и да било другаде по турското Черноморие. Там се намира и впечатляващият манастир Сумела.

Докато на север от Анкара планинската верига изглежда само като хълмове, до границата с Грузия тя вече е доста грандиозна. Доскоро планините правеха достъпа до крайбрежието почти невъзможен, което превърнало региона в убежище за различни етнически подгрупи, остатъци от които все още съществуват в долината Хемшин и планините Качкар.

Днес тези места предоставят чудесна възможност за преходи и почивка сред мъгливи гори, кристални езера и шумящи поточета.

Трабзон

Черноморската кухня е силно повлияна от географията и климата. Черноморската хамсия има свои почитатели чак до Истанбул, а в района се произвеждат хубави млечни продукти, лешници, орехи и череши.

С изключение на ветровитата и бавна отсечка между Синоп и Амасра, автобусните връзки са доста добри по цялата магистрала D010, която минава покрай брега.

Амасра

Този район никога не е претъпкан, тъй като често е облачно, а морската вода е хладна. Това, обаче, е много добре за хората, дошли тук да се запознаят с богатата история, живописната природа и специалната кухня.

Турското Черноморие е планински район с гъсти гори, а в най-високите си части планините са покрити с алпийско поляни, ледникови езера и ледници.

Синоп

Бреговата ивица е популярно място най-вече за местнит туристи и тези, идващи от бившите съветски републики. В наши дни, обаче, там могат да се видят посетители от цял свят.

Пътуването по крайбрежието ще ви разкрие редица спокойни плажове, приятни рибарски селца, заливчета, поля, засети с чай, тютюн, лешникови дървета и царевица, зелени хълмове и, разбира се, неочаквани изживявания, информира goturkeytourism.com.

Инеада

Западно крайбрежие

Това са петте най-чисти плажа в цяла Турция

Ако просто искате да мързелувате на плажа без да се занимавате с нищо друго, много места за това ще намерите по западното крайбрежие на турското Черноморие. Самсун, Синоп, Амасра, Керпе, Акчакоча, Силе, Абана, Герзе, Инкуми, Инеада, Кюикой и Килиос са чудесни дестинации, за които не сте чували.

Килиос

Източно крайбрежие

Източната част на Черно море привлича по-малко посетителите от западната, но и там прекрасни места за разглеждане като Трабзон, Орду, Юние, Тиреболу.

Юние

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай