logo

Циганите са навсякъде! Ето как живеят те в Узбекистан

Циганите са навсякъде! Ето как живеят те в Узбекистан

Махалите им са безопасни, само един местен ми поиска пари

Когато попитах таксиметров шофьор в Самарканд къде да видя реалния живот, а не туристическа снимка, той спомена циганския квартал в стария град, пише в социалните мрежи българин, който развива бизнес със средноазиатската страна. Но веднага каза, че не си струва да ходя там, каза, че е опасно и там няма как да ми се случи нищо добро.


Е, аз все пак реших да посетя въпросното място. По пътя периодично питах местните хора дали вървя в правилната посока, те потвърждаваха, но се опитваха да ме разубедят. Всички говориха за опасността и дори разказаха няколко ужасни истории за убийствата, които се случили там през 90-те. Аз обаче не се впечатлих, може би защото идвам от България, и затова продължих към старите улици на „опасния“ квартал.


По принцип е трудно да се открият различия от други квартали в узбекските градове, нищо не издава, че става въпрос за циганска махала. Е, ако само желанието да се обличат по-колоритно, въпреки че обикновените узбеки също обичат това. Младите дами обожават да ходят в кожи.


Такива квартали в Узбекистан се наричат махали, в тях живеят няколкостотин души и всички се познават. Разбира се, веднага обръщат внимание на пришълец с камера, но никой не иска пари и дори не предлага да ти гледа. Честно казано не е престъпно място. Виждал съм къде по-страшно!


Интересното е, че циганският район граничи с еврейския квартал. Е, само граничи, ако не сте местни, тогава няма да намерите тези граници.


Единствено звездите на Давид по стените на местната синагога издават еврейския квартал. Синагогата е активна, но ако по-рано е имало доста голяма еврейска диаспора в Самарканд, сега тук всъщност има само няколко семейства. Повечето евреи са напуснали Узбекистан и са заминали за Америка и Израел.


Но обратно към циганския квартал. Този човек с количка, единственият, който се опита да поиска пари, не ме остави на мира десет минути.


Ето как изглежда местната улица, бедна и тъжна, но зад оградите има дворове и къщи (понякога шикарни в цигански стил).


Децата предимно прекарват времето си на улицата, най-готината игра е да риташ топката в стените.

Като цяло, повече ме плашеха! Узбекските цигани изобщо не са страшни и не са опасни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пътешественик

Пътешественик 15.02.2020 14:17

Така наречени цигани,са таджики,които имат документ за пребиваване,без право за гласуване, и спазват законите.Те не са узбекистанци, затова е грамотността там е 100%.

пътешественик 2

пътешественик 2 15.02.2020 20:15

Статията е руска и е открадната заедно със снимките ето от тук - https://zen.yandex.ru/media/ezolotuhin/kak-jivut-cygane-v-uzbekistane-mestnye-otgovarivali-menia-tuda-idti-no-ia-shodil-i-posmotrel-5deca3cf06cc4600b156188b

Учудена

Учудена 15.02.2020 21:19

Много са им чисти улиците, хората спретнати и усмихнати. Де тоя късмет и нашите цигани, пардон-роми да бяха такива

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ 16.02.2020 3:15

ДА БЕ ДА

Ivо

Ivо 16.02.2020 15:48

Какво е отношението на редакцията на сайта към плагиатството? Кой е ,,авторът”, говорил с ,,български бизнесмен”, споделил наблюденията си?

ПИТАЩ

ПИТАЩ 23.03.2020 12:39

НЕ видях боклуци по улиците !ЗАЩО ?

Септик

Септик 23.03.2020 12:51

@Ivо: Положението е насърчително. Над 50% от материалите са крадени безогледно и дори и читав превод не могат да направят.

Я да питам

Я да питам 23.03.2020 13:08

По всичко личи,че нашите цигани са най-долнопробните,но защо са именно у нас?