logo

Този път е ужасно опасен – ако не се удавите, може да се взривите

Този път е ужасно опасен – ако не се удавите, може да се взривите

Безброй хора са загубили живота си докато са се разхождали по него

Разположеният на източния бряг на Есекс, Англия, на устието на река Роуч, остров Фалнес дълго време е под контрола на военните.

Артилерийският полигон там е създаден в средата на 19-и век и сега се използва от британското министерство на отбраната за тестване на нови оръжия и боеприпаси. Тъй като се намира далеч от големи населени места, островът е идеален за тази цел.

На самия остров обаче не липсват цивилни. Край гранати-убийци, избухващи снаряди и управляеми ракетни системи, живее малък брой семейства, които отглеждат пшеница, ечемик, грах и ленено семе на земя под аренда.

Пътят на смъртта в джунглата, където стотици умират всяка година ВИДЕО

Това странно съвместно съществуване прави остров Фалнес уникално място.

Дълго време единственият начин да се стигне до него е с ферибот или чрез разходка по време на отлив, когато морето отдръпне водите си. Този морски път се нарича Брумуей (Broomway) и се твърди, че е най-опасният във Великобритания, съобщава Amusing Planet.

Брумуей започва на място, наречено Уейкъринг Стеърс, след това се насочва на изток, право към морето. След около 400 метра маршрутът завива на североизток и се движи успоредно на брега за около 8 км, преди да се насочи към сушата при Fisherman’s Head в най-горния край на острова.

 

The Broomway I, Slipway at Wakering Stairs, Essex, 2020.

Публикувахте от Quintin Lake Photography в Събота, 14 ноември 2020 г.

При хубаво време маршрутът не е нищо повече от дълга разходка по голям плаж. Но когато приливът настъпва, той идва по-бързо, отколкото човек може да избяга. След минути водата стига до бедрата, след това до гърдите. Безброй хора са загубили живота си докато са се разхождали по Брумуей.

Има свидетелства, че пътят е използван още преди 600 години, като този древен маршрут може да е от времената още преди римляните, чиито селища са открити на острова. Предполага се, че е бил ползван в англо-саксонския период и впоследствие е наводнен поради ерозия на брега.

 

This would be an interesting one for a survey... https://www.atlasobscura.com/places/the-broomway-essex-england

Публикувахте от THS Concepts LTD в Вторник, 30 октомври 2018 г.

Археологическо проучване разкрива, че поне южният участък на Брумуей някога е бил подсилен с дървени прегради. В края на 16 век той е отбелязан на картите. На сушата маршрутът бил маркиран от редица метли с къси дръжки, забити в пясъка, а метящата част стърчала във въздуха. Оттам идва и името (метла на английски е broom).

 

The Broomway, Foulness, Essex

Публикувахте от Jules Pretty в Неделя, 2 октомври 2011 г.

На Брумуей има повече от една опасност, като вероятността да се удавите при прилив е най-лошата. Брегът е едва видим и ако падне мъгла или завали дъжд, човек може лесно да се дезориентира и да се скита с часове в меката кал. Ако не успеете да стигнете до сушата преди прилива, това може да означава смърт.

Другата опасност идва от остров Фалнес. Военните редовно изстрелват артилерийски залпове в пясъците Маплин и устието на Темза, където се образуват големи кратери. Те са пълни с мека кал, създавайки ями от потъващ пясък, невидими за окото. А има и риск да попаднете на невзривен снаряд.

 

The Broomway, Essex It’s only six miles long, yet the Broomway is reckoned to have killed 100 people. From Great...

Публикувахте от Discover Europe в Четвъртък, 9 януари 2020 г.

В днешно време няма нужда да използвате Брумуей, или “Doomway” („Обреченият път“), както го наричат ​​местните, за да стигнете до острова.

Туристи преследват съветските ядрени фарове в Арктика ВИДЕО

 

The most perilous path in England: The Broomway, off Foulness Island #Essex

Публикувахте от Estuary Festival в Вторник, 25 февруари 2020 г.

През 1922 г. военните изграждат път и няколко моста. Въпреки това търсещите адреналин все още се надпреварват с прилива.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай