logo

Този приказен град наистина съществува

Този приказен град наистина съществува

Кастелфолит де ла Рока има само една улица

Това се е случило преди 217 хиляди години. Два потока лава, като се сблъскали и образували билото. Минали още хиляди години, климатът се променил и по дефилето потекли две реки, измивайки билото от лава от двете страни. 

Минали още няколко хиляди години... Реките измили всички нестабилни скали, а на мястото на билото останала базалтова скала - тясна и дълга, като змийски език. Но какво накарало хората да изкачат този „език“ и дори да се заселят на него?

Историците, като старателно разровили в архивите, открили, че първото документално споменаване на крепостта Кастелфолит де ла Рока (това е името на града на снимката - Castelfolit de la roca) е от 1193 година. (Което означава, че крепостта е построена още по-рано.) Е, сега е ясно! Крепост на стръмна скала е по-трудна за щурмуване, по-лесна за защита и населението на околните села може да се скрие в нея от „приятелски посещения“ на въоръжени съседи!

Така изглеждал Кастелфолит де ла Рока в средата на XIX век. Сравнете със съвременния му вид.

Днес в града малко повече от хиляда жители и само една улица. Две просто не биха се побрали.

Задните стени на къщите се сливат с отвесната скала.

Къщите са изградени от същия базалт, образувал скалата. Между другото, в града има сладкарска фабрика! Тя е на двеста години. Вярно, производителността на „фабриката“, честно казано, е малка - само няколко кутии бисквитки на ден - за да се поглезят туристите.

Къде се намира всичко това? В Испания, или по-точно в Каталония, на 120 километра от Барселона. 

Коментирай

futurehealth

futurehealth 25.05.2020 9:59

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/