logo

Този остров се появява и изчезва, когато си поиска, а край него дебнат...

Този остров се появява и изчезва, когато си поиска, а край него дебнат...

Предупреждават посетителите да не ходят на новопоявилата се пясъчна ивица заради дълбоката студена вода и опасно силните течения

Остров, който изчезна преди две години до крайбрежието на Северна Каролина, малко след като се беше образувал, отново се появи. Остров Шели, на върха на нос Пойнт в Бъкстън, изплува за пръв път през януари 2017 г.

Тогава той беше с дължина 1,6 км и широчина 122 метра. През 2018 година, обаче, той изчезна, след като беше пометен от поредица от бури, съобщава „Дейли Мейл“.

Остров Ябука и аномалията, която всява смут у моряците

Земната маса, обаче, се оказала устойчива. Преди няколко дни разхождащи се по плажа хора забелязаха 30-метрова пясъчна ивица приблизително на същото място, където беше Шели. Снимки показват накацалите по нея птици.

Кадрите бяха публикувани на Фейсбук страницата на Национален бряг нос Хатерас, който се управлява от службата за национални паркове на САЩ.

От там изрично предупреждават посетителите да не ходят на новопоявилата се пясъчна ивица заради „дълбоката студена вода и опасно силните течения между нея и нос Пойнт“.

Опасности дебнат и от дивата природа.

Когато първоначално Шели се оформи, Бил Смит, председател на местен клуб за каране на плажно бъги предупреди, че почти двуметрови акули и скатове, „големи колкото капака на двигател на камион“, са били забелязани в плитчините наоколо.

От Национален бряг нос Хатерас добавят, че не е ясно дали сотровът ще продължи да увеличава територията си или ще бъде отмит със следващата по-сериозна буря.

НАСА пусна снимки от сателити, направени през 2016, 2017 и 2018 г., показващи появяването и изчезването на Шели. Катрин Хансен от Земната обсерватория на НАСА, посочи, че „причините за образуването и развитието на острова са комплексни и не напълно ясни“.

„Учените твърдят, че просто е имало подходящи метеорологични условия през 2017. Ветровете били достатъчно силни, за да избутат вълните и теченията, които носят пясък по брега от по-северно разположните острови към носа. След това ветровете се успокоили достатъчно, за да може пренасянето на пясък да бъде спряно от препятствия като кръгли течения и разширяващите се плитчини на носа. Пясъкът се натрупал, островът нараснал и туристите се събрали в района, за да видят чудото“, казва тя.

Изумителната скала-игла, стръчаща над красива, но смъртоносна джунгла

Местните жители посрещнаха с аплодисменти завръщането на острова. Неофициално той е кръстен Шели, защото бил покрит целият с мидени черупки (“shells”).

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай