logo

Това ВИДЕО ще ви накара да се влюбите в балканската красота на Босна

Това ВИДЕО ще ви накара да се влюбите в балканската красота на Босна

Босна и Херцеговина е едно от скритите съкровища на Югоизточна Европа. Сгушена между „краищата“ на Хърватия, тя има умерен климат. Лятото е идеалното време за посещение на природните ѝ красоти.

Магичните пейзажи на централните Динарски Алпи, съчетани със свежия микс от алпийски и средиземноморски климат, омайват безброй любители на спорта и планиския туризъм.

Босна и Херцеговина ще ви очарова не само с красивата си природа, но и интересната си история, древни традиции и богато културно наследство.

Изумруденият остров - където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бивша Югославия. Републиката извоюва своята независимост през 1992 г.

Етническата борба в Западните Балкани доведе до разрухата на много исторически градове. Страната е разделена на две фракции - Федерация Босна и Херцеговина (босненци и хървати) и Република Сръбска (сърби). Гражданската война между различните етноси, избухнала след отделянето от Югославия, довежда до огромна икономическа разруха и намаляване на населението с 1/4 поради емиграцията на голяма част от него.

Днес там има три официални езика.

Повечето градове на страната представляват смесица от древноримско наследство и ренесансово влияние. Голяма част от архитектурата е класическа и датира още от Средновековието.

През последното десетилетие страната се радва на значителен туристически интерес. Това, разбира се, помага за подобряване и на икономическото състояние.

Най-добре е да прекарате поне няколко дни в столицата Сараево. Това е един очарователен град, в който още щом попаднете ще се почувствате изключително уютно.

Разходката из града ще ви отведе назад в миналото, когато той е водил множество тежки битки срещу чужди завоеватели. Тъй като е бил под владението на различни могъщи империи, днес в Сараево се преплитат много различни култури и традиции. Не са много местата в света, на които можете да видите православна и католическа църква, синагога и джамия разположени на една ръка разстояние.

Сред останалите най-посещавани места в страната са Мостар, Вишеград, Требине и Фоча.

Стари Мост е реконструкция на този, построен през 16-и век по време на турското управление. Той е над река Неретва и свързва двете части на град Мостар.

Старият мост е на 427 години, когато е разрушен по време на войната. Той е реконструиран през 2004 година. Днес е голяма туристическа забележителност и прекрасен пример за ислямска архитектура.

Национален парк Сутиеска е основан през 1962 година и е най-старият национален парк в страната. Тук се намира най-високият планински връх в Босна – Маглич (2 368 метра), който е точно на границата с Черна гора. През 1943 година на територията на този парк е имало важна битка от Втората световна война.

Национален парк Уна е основан през 2006 година. Той е най-новият от общо едва 3 национални парка в страната. Започва от извора на реката и стига до границата с Хърватия.

Това ВИДЕО ще ви накра да се влюбите в Дубровник и да започнете да стягате куфарите

Босненските пирамиди са необичайни и красиви хълмисти формации. Намират се близо до град Високо, на север от Сараево. През 2005 година за тях писаха световните агенции, когато имаше твърдения от местен археолог за това, че пирамидите са създадени от човешка ръка и са най-старите такива в света. Това не е вярно, но все пак хълмовете си заслужават да бъдат посетени.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай