logo

Това са най-студените световни столици

Това са най-студените световни столици

Има градове по света, където хората са свикнали на ужасно ниски температури и то целогодишно

В най-студените за нашите географски ширини дни от годината често си мислим, че бихме били много по-щастливи някъде на юг, където температурите не падат толкова ниско. За хората, които не понасят студа, това е един от най-неприятните периоди.

Има градове по света, обаче, където хората са свикнали на ужасно ниски температури и то целогодишно. В много световни столици милиони хора са се приспособили към този начин на живот и не им прави особено впечатление.

Когато се замислим за най-студените столици в света, си представяме места близки до Северния полюс, Скандинавия или Канада. Всъщност тази представа ще бъде веднага разрушена, когато видите къде се намират двата града начело на класацията за най-студени столици на държави:

Защо и как тази държава има три столици

1. Улан Батор, Монголия

Улан Батор е най-студената столица в света. Градът има средна годишна температура от минус 1,3 градуса. Там има кратко топло лято, а зимата е ужасно студена и суха. През януари температурата пада до минус 36-минус 40 градуса по Целзий, съобщава World Atlas.

2. Астана, Казахстан

Астана е втората най-студена столица в света. Градът има изключително континентален климат. Лятото е кратко и топло, а зимата – суха и много студена. През зимата температурите са около минус 30-минус 35 градуса. Река Ишим остава замръзнала от средата на ноември до началото на април.

3. Москва, Русия

Москва е третата най-студена световна столица. Тя има континентален климат, който се характеризира с дълга студена зима и топло лято. През зимата температурата в Москва варира от минус 25 в центъра до минус 30 в предградията.

4. Хелзинки, Финландия

Столицата на Финалндия има влажен континентален климат. Въпреки че има студена зима, температурите тук са относително по-високи в сравнение с много други места по света на същата географска ширина. Това се дължи на Северното Атлантическо течение и Балтийско море. През зимата температурите падат до минус 20 градуса. Рекордът за най-ниска температура в Хелзинки е минус 34,3 градуса през януари 1987 г.

5. Рейкявик, Исландия

Столицата на Исландия е петата най-студена в света. Градът има субполярен океански климат и въпреки, че е разположен много на север, температурите рядко падат под минус 15. Най-ниската температура, измерена тук, е минус 19,7 през януари 1971 г.

6. Талин, Естония

Европейската държава, която не съществува, но има столица и валута

Талин е една от най-студените столици в света. Той има влажен континентален климат с топло лято и студени зими с много сняг. Но заради крайбрежното му разположение зимите са по-меки от други места на същата географска ширина. Средната температура в най-студения месец – февруари, е минус 4,3 градуса.

7. Отава, Канада

Отава има влажен континентален климат. Средната минимална температура през януари е минус 14,8 градуса. Снегът и ледът преобладават през зимния сезон. Лятото е влажно и топло.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

АНОНИМЕН

АНОНИМЕН 19.01.2021 16:28

БЛАГОДАРЯ за информацията