logo

Това ли е най-опасният остров на света? И защо на него живеят хора? ВИДЕО

Това ли е най-опасният остров на света? И защо на него живеят хора? ВИДЕО

Миналото лято две големи експлозии разтресоха острова и причиниха смъртта на турист

Има едно парче суша в Европа, което според мнозина може да бъде обявено за най-опасния остров на света. Кое му е странното и наистина ли е толкова опасен?

Стромболи е най-отдалеченият от седемте Еолийски острови в Италия. Миналото лято две големи експлозии разтресоха острова и причиниха смъртта на турист, а 70 души бяха евакуирани.

Огромни вълни се появяват изневиделица и убиват хората на плажа

Въпреки това 300 местни жители решиха да останат да живеят в непосредствена близост до един от най-активните вулкани, съобщава Би Би Си.

Колко силно човек може да обича това магнетично място? Вулканът на острова е постоянно активен и е известен с честите си по-малки и не толкова малки изригрвания, наблюдавани от различни точки.

Едно от най-известните се е случило през 1930 г. и довело до смъртта на десетки хора и разрушаване на къщи.

През август 2019 г., когато на острова имаше няколко хиляди души, повечето туристи, отекна мощна експлозия, съпроводена с изхвърлянето на пепел. Само два месеца по-рано сеизмичната активност на острова причини човешка смърт.

Събитията предизвикаха сред посетителите, които се опитаха бързо да напуснат острова. Такава честота на изригванията не е била наблюдавана в цялата записана история на Стромболи.

Вулканът е постоянно действащ през последните 20 000 години.

„Стромболи е вулканът. Не можеш да избягаш. Ако нещо се случи, сп оделяш го, осмисляш го. Няма къде да избягаш. Ако бягаш от вулкана, ще стигнеш до морето с цунами. Заятова трябва да си горд с него. Защото ако живееш с него, той няма да те нарани“, казва местен жител.

Защо е опасен печатът от Мачу Пикчу в паспорта ви

„Звучи като чудовище. Звукът... Той е жив. Островът е жив. Има нещо, което диша. Това е диханието на земята, нали?“, споделя друг.

„Хубавото е, че никога не си разсеян. Големите градове те отвличат с разни неща, неща без смисъл и ценност. Тук е различно. Тук си свободен да мислиш. Имаш време да мислиш. Защото дори и понякога да казваме, че не сме свободни, ние сме“, казва възрастна дама.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

futurehealth

futurehealth 25.05.2020 9:59

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/