logo

Това е най-огромната статуя на света! Ще я открият всеки момент и хиляди туристи по целия свят вече се готвят да я зърнат

Това е най-огромната статуя на света! Ще я открият всеки момент и хиляди туристи по целия свят вече се готвят да я зърнат

След повече от три години строителство най-голямата статуя в света ще бъде открита през ноември тази година. Огромната Статуя на Единството в Индия е с височина 183 метра, което е почти два пъти повече от Статуята на Свободата в Америка. 

Огромният строеж представлява фигурата на Валабхаи Пател, един от основните активисти на движението за независимост в Индия в началото на 20-ти век. Той често е наричан и "Железният човек на Индия".

Новата статуя ще надвишава и предишния световен рекорд - извисяващият се на над 30 метра Буда.

Фигурата ще бъде построена на изкуствен остров на река, който ще бъде съединен с континента с помощта на дълъг мост. Във вътрешността на статуята ще бъде изградена зона за посетители и музей с площадка за оглед.

За строежа на подобен монумент се използват сложни разработки. В конструкцията са вложени 5700 тона структурирана стомана, 18500 тона арматура, 75 000 м³ бетон и 22 500 тона бронзови листа. Общата стойност на един толкова необичаен паметник е около 320 млн долара..

Друг район в Индия също се опитва да постави рекорд за най-огромна статуя. През 2016 започна строежът на паметника на Шива Смарака и се предполага, че ще завърши през 2021 година. Тя се посвещава на краля на воините от 17-ти век и ще е висока 2010 метра.
 

Коментирай