logo

Това е най-голямата статуя в света!

Това е най-голямата статуя в света!

100 души могат да се поберат само в стъпалата й

Това монументално чудо е вградено в скала на връх Емей близо до град Лешан. С височина 71 метра се смята за най-голямата предмодерна скулптура в света.

Великият Буда в Лешан е гигантска скулптура, вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство в Азия и Океания през 1996 година. Той е издълбан от 713 до 803 по време на управлението на династията Тан и хиляди работници са взели участие в изработката.

Какво не трябва да ядем и пием по време на полет?

Това монументално чудо е направено в скала на планината Емей в китайската провинция Съчуан. С височина 71 метра се смята за най-голямата скулптура в света.

Като илюстрация е добре да се спомене, че раменете на Буда са широки 24 метра, всяко ухо е дълго около 7 метра, а горната част на стъпалото е около 9 метра, което е достатъчно за сто човека да седнат на него.

Най-евтината почивка в момента за българи е в... Полша

Поради проливните дъждове и силните ветрове в този район, статуята е претърпяла огромни щети през вековете. Китайското правителство реши да я реставрира през 1963 г. и оттогава тя се превърна в основна туристическа атракция за много посетители на тази част от най-многолюдната държава в света.

Китай предлага обиколки с лодка за 80 китайски юана, а опитни ценители казват, че Големият Буда се вижда най-добре през пролетта или есента, тъй като лятото е дъждовно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай