logo

Топ 7 спиращи дъха дупки на Земята

Топ 7 спиращи дъха дупки на Земята

Най-голямата, изкопана от човек, е 1200 метра дълбока

Представяме ви селекция от седем „дупки“ на планетата, при вида на които човек иска да отиде до ръба и да се опита да види самото дъно.


1. Газов кратер „Врата към подземния свят” (Туркменистан)

Това е невероятно, но повече от 50 години в пустинята Каракум в буквалния смисъл на думата гори най-голямата факла в света. През 1971 г. се образува фуния с дълбочина 20 метра и диаметър 60 метра, когато се извършвали проучвателни работи за търсене на газови находища. Тогава взели решение да подпалят отделения газ, за ​​да избегнат негативни последици. Според изчисленията газът е трябвало да изгори до няколко дни. Но и досега този "вечен пламък" не е изчезнал.


2. Диамантеното поле Кимбърли (Южна Африка)

 „Голямата дупка“ е бивша диамантена мина, направена от човека, която хората изкопали, без да използват техника, използвайки само лопати и кирки. В годините 1866-1914 г. на това място са добивани 2722 килограма диаманти до 428,5 карата. Вече повече от 100 години рудникът не функционира и постепенно се запълва с подземни води. Дълбочината на образуваното езеро е 40 метра. И общата дълбочина на тази „дупка“ е 240 метра

Такса COVID-19 вбеси турист в Испания

3. Фунията „Hole of Glory“ (САЩ)

Това е името на изкуствения разлив, построен на езерото Бериса, което също е изкуствено. Язовирът Монтичело е бил построен край езерото, а по-рано на това място е бил едноименният град. Преливникът е бетонна тръба с височина 61 метра. Ширината на фунията в горната й част е 22 метра, а до основата й тя се стеснява до 8,5 метра. Във време, когато нивото на водата в езерото се повишава, възниква нерегулирано заустване. И тогава изглежда, че като влезете в тази фуния, можете да „стигнете“ до самия център на земята.


4. Кладенец на обсерваторията Ледения куб (Антарктида)

Всъщност този кладенец е обсерватория за научни изследвания. Дълбочината му е повече от 2400 метра. Възможно е било да стопят вечния лед на Антарктида до такава дълбочина, използвайки поток от гореща вода. Задачата на обсерваторията е да търси субатомни частици неутрино в ледената колона, които могат да носят информация за образуването на Вселената. Тези частици проникват дълбоко в кристално чистия лед в продължение на много километри.


5. Фуния "Небесна дупка" (Китай)

660-метровата „небесна дупка“ се намира в провинция Цунин. Това е най-голямата карстова фуния в света. Стените й са сякаш издълбани от човешки ръце, толкова са гладки. Геолозите твърдят, че тази дупка в планетарен мащаб е на повече от 128 хиляди години. Ширината на "дупката" е около 530 метра. Парашутистите обичат да кръжат над нея. А тези, които са се спуснали до дъното, казват, че отдолу тази фуния изглежда като огромен кладенец.

10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

6. Голямата синя дупка (Белиз)

Така се нарича една от най-дълбоките на планетата (поне най-популярната от тях) подводна пещера. Тази дупка в бариерния риф в Белиз е с диаметър 300 метра. А дълбочината й достига 124 метра. От птичи поглед контрастът между тъмносиния правилен кръг на тази пещера и синята повърхност на Атлантическия океан е ясно видим. Синята дупка е затворена от същия кръгъл остров под формата на почти затворен пръстен.


7. Меднорудният каньон Бингам (САЩ)

Дълбочината на тази най-голяма фундаментна яма, изкопана от човек на планетата, е 1200 метра. Каньонът е находище на цветни метали като злато, сребро, молибден. Освен това произвежда медна руда. Летенето над каньона е забранено. И не само защото принадлежи към историческите Национални паметници на САЩ, но и заради силните и понякога непредвидими въздушни течения, които се образуват над него.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Петър Министерски

Петър Министерски 20.06.2020 1:22

Дупката в Белиз не е направена от природата, но е изпробвано някакво мощно оръжие. Можеби много мощна бомба изпробвана и затова е с правилна кръгла форма. Нищо чудно и някоя извън земна цивилизация да е изпробвала оръжие или е тяхна мина за извличане на ценни суровини.

ohoobohoo

ohoobohoo 20.06.2020 7:52

Да, направена е от същото мощно оръжие направило дупката между ушите ти.

api

api 21.06.2020 22:28

съгласен съм... ако Сен Жармейн е прав товс е от подземните помещения за оръжия непознати за тогава времена изработвали се там и сигурно тествани!!