logo

Тъмният подземен свят с 6 къщи на маите, където пътували мъртвите

Тъмният подземен свят с 6 къщи на маите, където пътували мъртвите

Сибалба е олицетворявал ада, можете да го видите из различни части на Мексико

Древните култури вярвали в подземен и тъмен свят, потопен в тъмнина, нещо подобно на това, което днес смятаме за ад.

Всяка култура, която имала свой собствен ад, вярвала в различни неща, но въпреки това всички те сами по себе си изглеждат еднакви. Почти всички вярвали, че човек може да премине през подземния свят, където ще се натъкне на странни и плашещи същества, допълващи ужаса.

Маите не са изключение. Те са обитавали югоизточно Мексико и голяма част от Централна Америка. Те имат свой собствен подземен свят или Сибалба.

Това са най-хубавите ж.п. гари в Европа

Маите вярвали, че входът в този тъмен и адски проход е през стотици центове, разпръснати из цялото югоизточно Мексико, което води до лабиринтна мрежа от колосални дълбини, наводнени с тюркоазените води, наследени сега от Мексико.

Тези места очевидно са били свещени за маите. И Сенотите са представлявали  достъп до мистериозните богове (известни като Господарите на Сибалба) и ужасяващи създания. Понастоящем те все още показват мистична аура, която ги прави задължителни за откриване на миналото на Мексико и природните чудеса, очаровали древните жители на района.

Тяхната мрачна външност представлявала противоположния полюс на живота: следователно те действали като баланс между света на живите и света на мъртвите. Хун-Каме (Една смърт) и Вукум-Каме (Седма смърт) са основните богове на Сибалба, но основната фигура е, без съмнение, Ах Пуч, наричан още Кисин или Ям Кимил, Властелинът на смъртта.

Закръглена блогърка разказа за кошмара си с мъжете в Мароко

Маите им се кланяли и принасяли човешки жертви в тяхна чест.

Преди създаването на света, какъвто го познаваме, според свещената книга на маите, Попол Вух, двама братя на име Хунахпу и Икабаланкуе слезли в подземния свят. По време на своето слизане в този странен и тъмен свят те трябвало да преминат различни тестове, като ходене по стръмни стълби, пресичане на реки от кръв и вода и преминаване през тъмни камери с диви зверове или тръни.

Попол Вух описва различните нива, които съществуват в Сибалба по този начин:

Тъмна къща, напълно заобиколена от мрак.

Студена къща, където студен вятър изпълва всеки ъгъл от вътрешността й.

Къща на ягуари, пълна с диви ягуари, които преминават от една крайност в друга.

Къща на прилепи, пълна с прилепи, които я изпълват със скърцане.

Къща с ножове, в която няма нищо друго освен остри и опасни ножове.

Споменава се съществуването на шести дом, който се нарича Дом на топлината, където е имало само топлина, огън, пламък и страдание.

Маите вярвали, че всички мъртви мъже и жени са пътували до Сибалба, така че в своите ритуали за погребение те давали вода и храна на мъртвите, за да не пропуснат пътуването до Подземния свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай