logo

Тълпи туристи превърнаха Дубровник от Перла на Адриатика в кошмар

Тълпи туристи превърнаха Дубровник от Перла на Адриатика в кошмар

Жителите на старата част на Дубровник, който е от десетилетия е наричан "перлата на Адриатика", казват, че понякога това е привилегия, а понякога – кошмар, предава електронното издание на списание „Порта 3“.

Много туристи са били блокирани на входа на древния каменен град, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО, а заедно с това големите круизни с кораби продължават да пристигат и да напускат града хиляди туристи.

Дубровник е пример за последствията от масовия туризъм, при който увеличаването на броя на посетителите означава, унищожава малките исторически обекти. С нарастването на броя на посетителите, толкова повече местните власти търсят начин да предотвратят унищожаването очарованието на града.

Списанието отбелязва, че ежедневно около осем круизни кораба пристигат в града само с 2500 жители, а всеки кораб стоварва най-малко около две хиляди туристи по улиците, като има дни, в които пристигат до 13 круизни кораба.

Този проблем започва да вреди на репутацията на Дубровник в чужбина, коментира медията, като припомня, че миналата година ЮНЕСКО предупреди, че мястото в списъка със световно културно наследство е заплашено от увеличението на броя на туристите.

Популярни туристически блогове като "Diskaverer" наскоро отбелязаха, че посещението в този исторически град е "отличителен белег на всяка ваканция в Хърватия, но тълпата, навсякъде по тесните улици и пътеки, не води до качествен опит".

През 2017 г. властите в Дубровник обявиха план "Скъп град", който ограничава броя на туристите от круизни кораби до максимум четири хиляди едновременно по всяко време на деня. Този план обаче все още не е изпълнен, не не е снет от изпълнение. 

В същото време медията добавя, че Дубровник тази година е посетен от над 800 000 туристи, което е с 6% повече в сравнение със същия период на миналата година. Броят на нощувките се е увеличил с 4%.

Коментирай