logo

Тирана може да бъде учудващо интересен и дружелюбен град

Тирана може да бъде учудващо интересен и дружелюбен град

Макар да е около 900 000 хиляди, усещането тук е, че е поне 5 милиона

В града има много автомобили, често има задръствания: както по големи булеварди, така и по малките тесни улички.

Албанците карат доста агресивно, вклиняват се между платната, не спазват дистанция, минават на червено. Веднъж трябваше да карам кола под наем и не се чувствах много удобно (ще направим уточнението, че все още съм неопитен шофьор), пише руски блогър.


Многолюдно

Населението на Тирана е приблизително 900 хиляди души, но се усеща поне на няколко милиона. Има много хора по улиците до късно вечерта. Живеехме в центъра на града и след около една седмица дори бяхме уморени от този безкраен шум.


Безопасно

Направих това заключение от факта, че децата остават на улицата без родителски надзор до тъмно. В нашия двор момчетата преследваха топката всяка вечер.

Френските мъже през очите на чужденките – класа или разочарование

Стихийни пазари

Живеехме в близост до централния пазар, а около него търговците на боклуци или продукти от собствено производство непрекъснато разнасяха стоките си по тротоарите. А на тиха улица можете да срещнете мъж, продаващ зеленина от градината си.


Спорт

Във всеки случай стигнахме до едно градско спортно събитие още в първия ден от престоя ни. 

Три причини да посетите Танзания

Графити

Винаги обръщам внимание на красивите картини по стените - това е рядкост в много страни. Срещнах много графити в Грузия, в Тирана също има такова явление.

Кафенета

Вече писах и ще пиша отново: в Тирана има огромно разнообразие от кафенета и ресторанти с различни ценови сегменти и различни кухни. За тези, които обичат да се хранят, бих препоръчал столицата на Албания за гастрономически турове.


Различна архитектура

Архитектурата на Тирана няма единен стил: тук можете да намерите бетонни конструкции от съветската епоха, стари разрушени колиби (и това е в центъра на града), модерни стъклени офис сгради и ярки цветни многоетажни сгради (близо до централния пазар). Но е по-добре да видите това пъстро многообразие, отколкото да четете за него:

Тирана остави у нас ярко впечатление от пътуването ни през октомври. Може да не е най-красивият град, но е искрен и топъл.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай