logo

Тиера дел Фуего - тук са най-южните населени места на Земята

Тиера дел Фуего - тук са най-южните населени места на Земята

Две трети от архипелага се управляват от Чили, а около една трета от Аржентина

Тиера дел Фуего е архипелаг, разположен в южния край на Южна Америка. Той е отделен от континента от тесния проток Магелан.

Архипелагът включва големия остров Гранде де Тиера дел Фуего заедно с няколко малки острова. Обхваща обща площ от около 73 746 кв. км, като около две трети от архипелага се управляват от Чили, а около една трета от Аржентина.

Покривайки площ от 48 100 кв. км, Гранде де Тиера дел Фуего е основният остров. 61.43% от него е собственост на Чили, а 38.57% - на Аржентина. Дългият 240 км канал Бийгъл разделя главния остров на архипелага от останалите по-малки острови.

Разположена на ръба на Магелановия проток, столицата на региона е Пунта Аренас. Град Порвенир се намира на основния остров, Пуерто Уилямс - на Наварино. На юг от Пуерто Уилямс е село Пуерто Торо, смятано за най-южното село на планетата.

Чили - страната, в която не можете да се изгубите

Източната част на остров Гранде де Тиера дел Фуего, заедно с някои други по-малки острови, е собственост на Аржентина. Те се считат за част от провинция Огнена земя.

Столицата на провинцията - Ушуая, е най-южният град на планетата. Разположена в югозападната част на главния остров е планинската верига Кордилера Дарвин, а Монте Шиптън, издигащ се на 2 580 м, е най-високата точка в архипелага.

В района климатът е субполярен с хладно лято и влажна и мека зима.

Археологическите проучвания разкриват, че местните народи Яган са най-ранните жители, пребивавали на Огнена земя. Португалският изследовател Фердинандо Магелан за първи път посещава островите през 1520 г.

Нан Мадол - дело на мистериозна цивилизация?

 

Той ги нарича Тера дел Фуего (или Огнената земя). През следващите 350 години островите са завзети от от местните племена Алакалуф, Она и Яган. През 1880 г. те са колонизирани от Чили и Аржентина.

Чилийска експедиция през 1879 г. открива големи количества злато в речните корита на острова. Нефтните находища са открити през 1945 г. в северната част на Гранде де Тиера дел Фуего. Днес риболовът, проучването за нефт и природен газ, екотуризмът и овцевъдството са едни от основните икономически дейности на архипелага.

Субполярните гори заемат големи части от островите. Южната и западната част на архипелага са покрити с мъхове и ниски дървета. В централната част на архипелага има букови гори, докато северните части се състоят от степни пасища.

Забележителните видове птици, които се срещат тук, включват австралийски папагали, кондори, нефритени колибрита, кралски пингвини, сови и чайки. Във водите край архипелага плуват едни от най-добрите пъстървови риби в света.

Тук се срещат и много водни бозайници, като антарктически китове, морски слонове и лъвове, леопардови тюлени и други. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай