logo

Тези загадъчни каменни топки могат да бъдат видени само на едно място в света! Пълна мистерия е как са се озовали там

Тези загадъчни каменни топки могат да бъдат видени само на едно място в света! Пълна мистерия е как са се озовали там

В центъра на архипелага Земя на Франц Йосиф в Архангелска област  на Русия се намира красивият остров Шамп. Привлича туристи, които идват до арктическите брегове не заради вкусна изворна вода или арктически пейзажи.

Хората искат да видят невероятните кръгли камъни, разпръснати из целия остров. Учените не са успели да разрешат загадката на тези камъни досега. Но вече има много версии.

Като цяло, целият архипелаг  Земята на Франц Йозеф се състои от 192 острова. Така че първата загадка на тези кръгли камъни е свързана с това: защо те се намират само на два от островите на архипелага. И най-вече те са концентрирани на остров Шамп. И само няколко - на друг остров от другата страна на архипелага.

Сега всеки може да види тези каменни топки. За това трябва да отиде на круиз в Арктика. От 2001 г. насам, от края на юни до началото на август, туристите са докарвани на острова като част от екскурзионни групи на борда на истински ледоразбивачи. И хората гледат, фотографират, изследват камъните и, разбира се, предлагат всякакви нови версии за произхода на тези топки.

Друг мистериозен факт е, че камъните на остров Шамп имат еднакво перфектна  кръгла форма,  но са с напълно различни размери. Най-малките са с размерите на тенис топка, най-големите са с диаметър повече от три метра.

Ядрото на камъните е с органичен произход, около което се образувало наслояването на плътно пресован пясък. Някои учени наричат камъните сферолити, други смятат, че това име не е подходящо за тези каменни сфери.

И, разбира се, има предостатъчно голям  брой версии относно произхода на камъните. Въпреки че никоя от тях не е доказана и официално приета. Затова всеки може да намери нови интерпретации и обяснения: кой е създал топките и защо.

Според една версия това е само резултат от постоянното обръщане на обикновени камъни във водата до получаването на перфектно кръгли форми. Но някак си е трудно да се повярва, че триметровите сфери могат да станат така само след измиване с вода.

Поради факта, че подобни  камъни са откривани и в други части на света, някои изследователи излагат хипотези за техния синтетичен произход. Така камъните се свързват с древна цивилизация, която някога е съществувала в този регион и е имала високо ниво на развитие. След изчезването на тази силно развита цивилизация са останали тези камъни, като останки от някои архитектурни структури или просто като строителен материал.

Има също така интересни предложения, че много от древните архитекти и строители са успявали да превърнат камък в течност. С притежаването и използването на законите на анти-гравитацията те биха могли, при нулева гравитация, да превърнат твърдите камъни в течни топки. По този начин камъните, разпръснати по остров Шамп, са само строителни материали на древните. Или по-скоро, това, което не се е оказало необходимо в строителните им обекти.

Друга версия допуска формирането на кръгли камъни, след изхвърляне на лава от древни вулкани. Тази лава достигвала до земята - превърната в сферични камъни. Друга версия казва, че камъните могат да израснат от някои форми на карбонатен състав, например фрагменти от черупки. Високо минерализираната вода, която запълвала пространството между порите на пясъчните камъни, може да започне да оставя соли, разтворени в нея. Това е, което може допринесе за образуването на сферични камъни.

Съществуват и версии за извънземния произход на каменните топки и анаграмите, за които се твърди, че са оставени от извънземни на повърхността на камъните, които все още не са разкрити. Въпреки че е възможно, отговорът на тази загадка вече да е намерен. Той просто чака своето доказателство и научна обосновка.

Коментирай