logo

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Пирамиди на дъното на океана край Япония са по-древни от египетските

Две трети от планетата се намира в недрата на океана и броят на тайните, които се крият там, е безброен. Древни кораби и съкровища почиват под водата. Легендата за Атлантида остава само мит, но има подводни градове-призраци, съществуването на които е доказано и които са отворени за туристическото любопитство.

Шичен

Китайският Шичен, или градът на лъвовете, беше наводнен преди 60 години, за да се създаде язовир и електроцентрала. Зашеметяващи архитектурни сгради, древни каменни улици, древни паметници лежат на дълбочина 40 м във водите на китайското езеро Цяндаоху. Шичен е известен не само със своето подводно местоположение, но и с историята - той е един от най-старите градове в Китай.

Ираклион

На дъното на залива Абу Кир, недалеч от египетската Александрия, се намира древният град Ираклион или, както го наричат египтяните, Тонис. Според митовете градът е основан от самия Херкулес, откъдето идва и името му. Уникални древни сгради, храмове, статуи, останки на кораби и много други са съхранени перфектно до наше време.

Българка описа "Острова на вдовиците" и предизвика фурор в интернет

Порт Роял

Ямайският град, наводнен на дъното на Карибско море, по едно време е бил известен като убежище за пирати, жени със съмнителна добродетел и бордеи и се е смятал за град на греха. През 1692 г. силно земетресение предизвикало наводнение на повече от две трети от града, причинявайки пълното му унищожение. Все още населените останки от Порт Роял продължават бавно да се потапят в морето.

Йонагуни

Споровете около мистериозните подводни пирамиди на Япония не отшумяват повече от 30 години. Откритите през 1986 г. пирамиди са уникален подводен феномен. Някои учени смятат, че Йонагуни е естествено явление. Но много факти предполагат, че подводните пирамиди са дело на човека. Ако е така, тогава те са два пъти по-стари от египетските пирамиди. Мистериозното и впечатляващо място привлича хиляди водолази и туристи всяка година.

Дварака

Индуистката митология говори за царството на бога Кришна, чиято столица е била древната Дварака. Легендата гласи, че градът съществувал от десет хилядолетия и след смъртта на Кришна е погълнат от морето. Преди 20 години учените откриха, че митът е реален. В Арабско море близо до съвременната Дварка, потомък на древната Дварака, е открит древен наводнен град. Много артефакти и исторически паметници, се издигат от дъното, датират от 8-то хилядолетие пр.н.е.

Никога, ама никога не правете това, ако пътувате в тези държави

Тайните на подводните градове разкриват на човечеството нови факти за историята, потвърдени са много митове. Може би легендарната Атлантида ще бъде открита по някое време и ще заеме своето място в списъка на истинските подводни градове, които съществуват и до днес.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай