logo

Тази европейска държава има най-малко туристи, а толкова много прелести

Тази европейска държава има най-малко туристи, а толкова много прелести

Тя е известна със своите великолепни планински пейзажи и три средновековни крепости

В Европа има безброй прекрасни дестинации и атракции, които биха били интересни както за пристигащите за първи път, така и за редовните посетители. От Айфеловата кула в Париж до Прадо в Испания и Швейцарските Алпи, туристите могат да обикалят с месеци Стария континент и да са далеч от това да са видели всичко.

Може би това обяснява защо красивата микродържава Сан Марино е най-малко посещаваната в Европа.

Разположена в Централна северна Италия, Сан Марино е известна със своите великолепни планински пейзажи и три средновековни крепости. Трите замъка предлагат страхотни гледки, а историческият център е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Коя е най-малката държава в света

Посетителите могат да се разходят до близките плажове (които са на практика в Италия) или да разгледат историческия център и да опитат прясна паста, печено месо и местно вино.

С площ от едва 61,2 кв. км. Сан Марино е една от най-малките държави в света. Лесно се стига до нея с влак или кола от Северна Италия.

Сан Марино е анклав – тя е обградена отвсякъде от територията на Италия. Освен това тя се е обявила за най-старата република в света и единствения оцелял италиански град-държава. Нейните институции, политическа система и свободи са почти непроменени от 301 г. насам. Тогава тя е основана от Свети Мариний като част от монашеска общност.

Но не се подвеждайте от малката територия на Сан Марино. Обикновено до там се организират еднодневни екскурзии от Римини и Болоня, но ако решите да се разровите по-надълбоко, по-добре да си отделите няколко дни за престой там.

Историческият Стар град е разположен по зъберите на връх Титано и е обграден от земите на региона Емилия-Романя. Високото му местоположение е едно от нещата, които са го запазили през вековете.

Какво да разгледате в Сан Марино

В почти непроменени географски граници от 15-и век, кулите и защитните стени оформят облика на града. Заради враждата между фамилиите Малатеста и Монтефелтро през Средновековието по околните села и стратегически пунктове са направени укрепления, с които по-късно се разширила територията на малката държава.

Кулите на Сан Марино

В Стария град няма как да пропуснете защитните кули, нито пък да устоите на изкушението да се качите на тях. Започнете от бившата военна крепост на Първата кула Гуаита за един невероятен изглед към територията на страната преди да изкачите стъпалата на Втората кула Честа през „Пасо деле Стрегхе“ (Проходът на вещиците) за една от най-известните гледки – на най-високата точка на връх Титано на 756 м над морското равнище.

Историческия център

Историческият център е много туристичски ориентиран, а неговите тесни улички са пълни с магазини за сувенири. От него лъха история с всеки паметник, стена и каменна пътека. Въпреки че от 19-и век насам са правени големи реставрации на градски стени, самият град е доста добре запазен.

Главната порта

Портата „Сент Франсис“ – бивш охранителен пост на Сан Марино, все още действа като главен вход за града. Базиликата „Свети Мариний“ пък доминира целия площад.

Връх Титано

Виеща се пътека през гората около планината води по стъпките на самия светец основател на страната.

Железопътните тунели

Сан Марино така и не се поддава на забързаната градска модернизация. Нейните 32 км железен път и 17 км тунели са построени от италианското фашистко правителство между 1928 и 1932 г. Там през Втората световна война са се укрили 100 000 италианци и евреи, търсещи убежище.

Тунелите са пострадали тежко от английските бомбардировки през 1944 г. Планира се те да бъдат реставрирани и отворени до няколко години, пише bordersofadventure.com.

Какво да ядете в Сан Марино

Земеделският регион предлага възможност за преоткриване на фермерската храна и традициите във винопроизводството. Consorzio di San Marino е основан през 2003 г. за запазване на вкуса на местно произведените стоки.

Местните стоки са особено атрактивни за туристите. Сред тях са специфичен зехтин с лек пикантен вкус, сирена като касатела, качиота и нуволета, мед и голямо разнообразие от хубави и достъпни вина, направени от 170 местни производители.

Една от най-богатите и красиви държави света с необяснимо малко туристи

Извън столицата Сан Марино

Въпреки че Сан Марино е независима държава, няма официални гранични власти, които да осъществяват контрол през границата. Под Сан Марино се намира Борго Маджоре – вторият най-голям град. До него се стига с лифт.

На отсрещния хълм се намира град Сан Лео, който си заслужава една дневна екскурзия. Най-големият център на Република Сан Марино е Догана, който е населено място в община Серавале. На малката територия на републиката има цели 9 общини.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай