logo

Тайнственият Тимбукту - легендарното кръстовище на Сахара

Тайнственият Тимбукту - легендарното кръстовище на Сахара

Малко е известно, че навремето е бил книжовният център на Африка

На южния край на пустинята Сахара, северно от река Нигер, от пясъка излиза град с бежови кули и прашни пътища. Репутацията му е толкова силна, колкото и хилядолетната история. 

В продължение на векове е бил благословен и прокълнат - казва се, че е скрит рай. Той е израснал от малка номадска застава до голям културен център. Но дори и днес, в ерата на интернет навигацията, името му е синоним на непознатите странни точки на Земята: добре дошли в Тимбукту, „Градът на 333 светии“.


Географското местоположение и сложните политически, религиозни и етнически конфликти все още го правят много трудно място за влизане или излизане от него. Ако посетите Тимбукту, можете да добавите това към вашия списък с постижения в личния живот.

10 най-сигурни държави за живот през 2020 г. - повечето са в Европа

Повечето хора мислят за Тимбукту като за най-отдалеченото населено място на земята. Някои го смятат за легенда или място, което е съществувало само в нашето въображение. В исторически план има три от най-старите джамии в Западна Африка.


Почти митичният град Тимбукту се намира на кръстопътя на търговията между Северна и Южна Африка. Преди повече от 1000 години, когато е основан, мястото близо до река Нигер е било буйно и плодородно.


Най-голямата атракция на този удивителен град е неговото мистериозно минало. В началото на 1300-те години Тимбукту принадлежал на империята Мали и наистина процъфтявал. През този период Европа била затрупана от слухове за безкрайното богатство и ресурси на Тимбукту.

Оазисът Сива - перлата на Голямото пясъчно море и порталът към света на Древен Египет

Легендите разказват, че през 1324 г. султанът на Мали Манса Муса направил поклонение в Мека с 60 000 роби и слуги, както и с такова количество злато, че по време на посещението му в Кайро цената на благородния метал рязко паднала.


Градът обаче преживява своя „Златен век“ едва в края на 15 век. Това били книги, а не златни кюлчета. Тимбукту бил смятан за един от най-големите учебни центрове в света. Някога е бил дом на 100 000 древни ръкописи - безценно интелектуално наследство.

Африканска поговорка: „Златото идва от юг, солта от север, но ученето идва от Тимбукту.“

Местна копирна индустрия се развила в града. Древните текстове са живо свидетелство за някога просперираща и усъвършенствана цивилизация. Днес много от ръкописите на Тимбукту се намират в музеи и университети във Франция.


Когато мароканските войски завземат властта в града през 1591 г., той започва постепенно да изпада в състояние на упадък. През цялото това време европейски изследователи, вдъхновени от романтизма, направили опасно пътуване до Африка в търсене на мистериозния град.


Тези, които идват от западния бряг, често умират от малария и други тропически болести, докато пътуващите през Сахара са изправени пред смъртоносен глад и плячкосване от номади. Французинът Рене Кайли бил първият изследовател, който достигнал Тимбукту и оцелял. Завръщането му изглеждало мистично чудо за сънародниците му.


През 1960 г. Тимбукту става част от африканската държава Мали. Почти всички древни скъпоценни ръкописи и книги са били погребвани под пясъците през вековете и очакват тяхното откриване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Fire BG

Fire BG 19.10.2020 8:42

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/