logo

Тайните на просяшката мафия в Прага

Тайните на просяшката мафия в Прага

Очевидно те трябва да печелят много добри пари, тъй като продължават да правят това

В Чехия ме впечатли колко просяци има по улиците на Прага. Нещо повече, абсолютно всички просеха, заели едни и същи пози - опрени в лактите и коленете си и навели главите си към тротоара.

Разказът е на Емилия Маринова, която описва впечатленията си в една от страниците на Фейсбук.

Трябва да призная, че в тази ситуация човек наистина изглежда много жалко. И когато видях просяк в първия ни ден в Прага, не можах да се сдържа и му дадох милостиня.

Когато проведохме проучване в Прага, реших да попитам гида ни какво знае за местните просяци. Ето какво отговори той:

"Е, първо, това не са просяци. Обърнете внимание на това, което носят. Много от тях имат по-скъпи дрехи от вашите.

Никога повече няма да посетя Прага през лятото, защото...

И второ, те дори не са бездомни - повечето имат апартаменти. А просенето е тяхната работа.

Въпреки, че сред просяците има и гостуващи работници мигранти, най-често руснаци или украинци. Но те са по-малко от местните жители."

Ужасна работа, все пак. Седите си по цял ден на студения тротоар, а лицето ви е забито в  земята.

Очевидно те трябва да печелят много добри пари, тъй като продължават да правят това.

Гидът обясни: "Никой не знае колко печелят. Но със сигурност се знае, че парите не са малки. Дори са писали за това в местните вестници преди няколко години.

Но те не работят за себе си, а за местната мафия. За да седнете на тротоара така, се нуждаете от специално разрешение. И съответно трябва да платите за това.“

Точно така, през следващите петнадесет минути, докато вървяхме по Карловия мост, видях още десетина от тези „просяци“ и подозирах, че нещо не е наред. Чудех се кои са те и защо всички са в едни и същи пози.

Оказва се, че в Чехия, както и навсякъде по света, просяците са част от бизнеса в сянка. Веднага се сетих за филма "Беднякът милионер".

Реших да изясня с водача, като човек, който знае всичщо, защо всички „просяци“ стоят в една и съща поза. Отговорът му беше прост:

„Защото са били научени по този начин. Мислите ли, че самите хора са решили, че сега ще станат просяци и ще седят тук на този ъгъл.

Как така Прага и Талин са най-добрите места за живот в Източна Европа?

Не. Те, както във всяка работа, първо са били научени как да се държат. Например в каква позиция да седнете и как да избягате от полицията. Накрая определят и точно на кое място ще работите.
Някои дори получават "инвентар".

Сигурно сте забелязали, че има просяци с кучета. Освен това кучетата изглеждат така, сякаш току-що са били докарани от някаква изложба - добре отгледани и послушни.

Маркетолозите на този бизнес в сянка са добре запознати с човешката психология. И добре знаят, че някои хора може да не се впечатлят от „просяка“, но няма да могат да минат безразлични покрай „сладкото кученце“. Съответно печалбата ще бъде по-голяма."

Да, наистина. Не мислех, че всичко е толкова сериозно Дори ми стана криво, че съм се подвел в първия ден и съм подарил на местната мафия няколко крони. Вместо това с нея можех да си купя бира. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай