logo

Съвършената гледка към звездите – ето на кои места ще я намерите

Съвършената гледка към звездите – ето на кои места ще я намерите

Там дори астрономите аматьори могат да видят съзвездията и да преживеят нещо, което се случва веднъж в живота

Ако наблюдението на планетите, съзвездията и Млечния път са едно от нещата, които задължително искате да направите, трябва да планирате следващото си пътуване към някое от най-подходящите места за това.

За щастие, има невероятни места по света, откъдето се открива изумителна гледка към нощното небе без почти никакво „светлинно замърсяване“. Там дори астрономите аматьори могат да видят звездите и да преживеят нещо, което се случва веднъж в живота.

Загадъчното сияние в морето, което се появява само нощем край няколко залива ВИДЕО

Вижте къде по света можете да откриете съвършените места за наблюдение на нощното небе:

Пустинята Атакама, Чили – това е най-сухото място на планетата след Северния и Южния полюс. Тези екстремни условия са идеални за наблюдение на звездите заради голямата височина, липсата на облаци и радио и светлинно замърсяване.

Националният паметник Естествени мостове, Юта, САЩ – това е първият сертифициран международен парк на нощното небе (International Dark Sky Park), създаденот Международната асоциация на нощното небе (International Dark-Sky Association), чиято цел е да ограничи светлинното замърсяване по света. Намира се в отдалеченото езеро Пауъл в Юта. Основната атракция туке „реката от светлина“ – феномен, създаден от Млечния път, който се издига наед естествения скален мост Овачомо.

Национален парк Ириомоте-Ишигаки, Япония – намира се на островите Яеяма, близо до Тропика на Рака, и от там се виждат 84 от всички 88 официално признати съзвездия.

Национален парк Крюгер, ЮАР – отделеченото местоположение на парка, където хората идват най-вече, за да видят „голямата петорка“ диви животни, както и липсата на светлинно замърсяване, създават безупречни условия за наблюдение на звездите.

Мауна Кея, Хавай, САЩ – със своите високи вулканични върхове островите Хаваи са се превърнали в първокласна астрономическа дестинация. Връх Мауна Кея на Големия остров е най-известната точка за това на Хаваите.

Пик дьо Миди, Франция – ако този връх във Френските Пиренеи е достатъчно добро наблюдателно място за НАСА, значи е добро и за всички останали. Можете да хванете лифто от La Mongie до върха, където над облаците е разположена обсерваторията, пише “Travel and Leisure”.

Кируна, Швеция – разположена на север от Полярния кръг, недалеч от мястото, където се събират границите нс Швеция, Норвегия и Финландия, Кируна е на 50 км от космическия център Естрейндж – най-големият цивилен космически център в Европа. Тук можете да ударите двоен късмет – не само да се насладите на безупречна гледка към звездите, но и да видите приказното Северно сияние, ако пристигнете в подходящия момент.

Маршрутът True Dark Skies в Ню Мексико, САЩ – със своята голяма височина, слаба гъстота на населението, сух климат и чисто небе, този щат е дом на оредния парк за наблюдение на звездите, който е почти без конкуренция. Тук ще можете да видите Влечния път, Венера и Меркури, както и много от най-известните съзвездия.

Всички говорят за новото СПА чудо, което ще засенчи прочутата Синя лагуна ВИДЕО

Ла Фортуна, Коста Рика – тропическата джунгла обикновено не е най-доброто място за звездобройство, но при подходящите условия Коста Рика може да ви изненада. Заради близостта си до екватора страната предлага гледка към възвездията и от двете полукълба. Това е едно от малкото места, където можете да видите Магелановите облаци.

Лос Анджелис, САЩ – претъпканият Лос Анджелис не звучи като най-подходящото място за наблюдение на звезди заради плътня си слой смог. Там, обаче, се намира известната обсерватория „Грифит“, разположена на връх Холивуд, която е привлекателно място за любителите астрономи. През нейните мощни телескопи можете да видите Юпитер, Венера, множество двойни звезди, струпвания и мъглявини.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай