logo

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Те са толкова малки, че съвсем спокойно могат да бъдат разгледани за ден

Наскоро ви разказахме за държавата Сийланд. Тя е уникална, защото е най-малката в света и има население от едва 10 души.

Тя, обаче, не е официално призната за държава. Сега ще ви покажем кои са шестте най-малки държави в света, които са официално признати и имат свои столици. С изключение на номер 3.

Тези държави са толкова малки, че съвсем спокойно могат да бъдат разгледани за ден. За сравнение, площта на номер 6 е 160 кв. км, а на София - 492 кв. км. 

Британският Post Office Travel Money гръмна с чутовна новина за Слънчев бряг и Златни пясъци!


6. Лихтенщайн

Държавата-джудже в Западна Европа. Въпреки размерите си, Лихтенщайн е една от най-красивите и богати страни в Европа. Освен това граничи с Австрия и Швейцария, което я прави особено популярна сред туристите. Територията й е 160 квадратни километра, а столицата е Вадуц.


5. Сан Марино

Разположена е в Южна Европа и от всички страни граничи с Италия. Много от забележителностите на Сан Марино се считат за културно наследство и са защитени от ЮНЕСКО. Площта ѝ е 61 квадратни километра, а столицата е Сан Марино.


4.Тувалу

Тихоокеанската страна е една от най-бедните. Има крайно неблагоприятен климат - продължителни валежи се редуват с продължителни суши. Поради това и селското стопанство е слабо развито. Територията и е 26 квадратни километра, а столицата е Фунафути.


3. Науро

Разположена е в Западния Тихи океан и е единствената страна в света, която няма столица. Територията и е 21,3 квадратни километра. Тя е най-малката страна извън Европа. 


2. Монако

Една от най-малките и най-гъсто населени страни в света, същевременно и една от най-богатите. Кой не е чувал за казината на Монако или за етапа от Формула 1 "Гран При" на Монако? Туризмът е един от основните източници на приходи на княжеството. Площ - 2,02 квадратни километра, столицата е Монако.

Вижте кои са петте най-опасни града на планетата


1. Ватикана

Държава в държавата. Именно така може да се опише най-малката страна в света. Толкова е малка, че се събира в италианската столица Рим. Тук се намира Резиденцията на папата. Площ - 0,44 квадратни километра, столицата е Ватикана.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай