logo

Странната Крива къща, която крие пикантни тайни за кралете от Уиндзор

Странната Крива къща, която крие пикантни тайни за кралете от Уиндзор

Всъщност тази постройка невинаги е била наклонена, а това се е получило, когато е издигната повторно

Кривата къща в Уиндзор, известна също като Къщата на Маркет Крос („кръстовището на пазара“) е сграда от 16-и век, построена на пазара в Уиндзор в английския окръг Бъркшир. Както посочва името ѝ, тя е наклонена под необичаен ъгъл, който сякаш се противопоставя на гравитацията.

Всъщност тази постройка невинаги е била наклонена, а това се е получило, когато е издигната повторно. Удивителното е, че въпреки положението си Кривата къща на Уиндзор все още си стои.

Какво се случва с този германски град? Тук земята се издига, а сградите се разпадат ...

Първоначално Кривата къща била построена през 1592 г. Тъй като тя се намирала на края на градския пазарен площад, била известна като „къщата на на пазарното кръстовище“. Първоначално сградата била наета от касапин, защото наоколо се намирал градският пазар за месо.

Освен изкривената форма, Кривата къща има още една интересна подробност. Някога там е имало таен проход (сега запечатан) със замъка Уиндзор. Стоките от пазара можели да бъдат доставяни директно до кухните на двореца през тайния проход под месарския магазин.

Твърди се, че проходът бил използван от крал Чарлз II за тайни срещи с любовницата му Нел Гуин. „Красивата умна Нел“ била една от 13-те любовници на краля и комедийна актриса, съобщава Ancient Origins.

Първата сграда била построена изправена и не била много по-различна от останалите около нея. Чак през 1687 г. структурата трябвало да претърпи промяна. Тогава градският съвет издал заповед тя да бъде унищожена.

Решението било взето, за да може в съседство да бъде издигната сградата на градския съвет. Започнал ожесточен спор за земя и накрая на градския съвет му било наредено от съда да възстанови сградата и да запази сградата на градския съвет в същите размери. Съветът се подчинил на решението на съда и била построена нова сграда.

С надеждата структурата да бъде възстановена възможно най-бързо било решено да се използва дървесина от зелен дъб. Това означава, че в дървото все още имало високо съдържание на вода, когато било използване за построяването на новата къща. Това означава също, че с времето влагата бавно ще се изпарява. В резултат на това новата къща бавно се местела и в крайна сметка придобила наклона си, заради което станала известна като Кривата къща на Уиндзор.

Има и алтернативна теория как ъщата станала крива. Тя посочва, че къщата останала изправена до 1820 г. Това било заради съседните сгради, които я поддържали и пазели от наклоняване. Но когато тези сгради били унищожени, къщата останала без опора и започнала да се навежда.

Отровната градина и страшната легенда на замъка Алнуик

Привържениците на тази теория посочват маслена картина на съседната Гилдхол (сградата на градския съвет). В края на Викторианската епоха Кривата къща на Уиндзор била бирария, известна като „Кралски стандарт“ (Royal Standard). Къщата е нарисувана на картината без наклона, с който е толкова известна днес.

Кривата къща е била използвана за най-различни дейности през години. Наред с други неща, тя е била бижутерски магазин, сувенирен магазин, популярна чайна. Чайната също затворила Според статия от 2015 г., къщата била обявена за продан за 1,5 млн. паунда. Сега там е магазин за бижута от перли.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай