logo

Страховито! Това е най-опасната планина в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Страховито! Това е най-опасната планина в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Наричат Хуа Шан най-опасната планина в света. Пътешествениците, минавали от там, са единодушни, че не са виждали по-опасен маршрут за планински преход.

Издигайки се високо в небесата, планината Хуа Шан се намира на около 120 км от китайската провинция Шънси. Въпреки красотата си, планината се счита за една от най-стръмните на планетата, което я поставя сред най-опасните за изкачване в света.

Хуашан е една от петте велики свещени планини в Китай и е най-известната от тях, най-вече заради трудния маршрут. Планината Хуа Шан се смята за една от най-свещените и даоистките храмове в подножието й са били честа дестинация за поклоненията на древните владетели. Много от тези храмове са запазени до днес и са посещавани от туристи, пилигрими и монаси.

Призрачни СНИМКИ на руините от мечта на Сталин, за която са умрели 300 000 души

Източният връх, известен като Слънчевия връх, е висок 2090 м и е популярно място за посетителите, които спират там и наблюдават изгрева на слънцето.

Средният връх се нарича Невярната принцеса. Легендата разказва, че дъщерята на крал Мугонг не харесвала двореца и избягала в планината Хуашан, където заживяла със съпруга си на върха. На височина 2086м. е западният връх или Лотоса. Той е с най-уникалната форма и е едно от найстръмните и опасни места от планината.

Северният връх е наричан Небесната тераса и е висок 1613м. Три от страните му са прекалено опасни за катерене, а четвъртата е толкова опасна, че на някои места трябва да притискаш тялото си до скалата, за да не паднеш.

Южният връх е най-високият във всичките пет свещени планини със своите 2160м. Въпреки, че изкачването на върха е много опасно, панорамните гледки, пищната зеленина и неповторимото предизвикателство привличат туристи от цял свят.

Планинският преход не е катерене и туристите често са слабо или никак екипирани, нямат нужната подготовка и умения. Именно за тях и за такъв тип преминаване планината е най-опасна.

По билото Черния дракон планинарите ще открият 15 километра стъпала, които се изкачват почти вертикално. Макар да са обезопасени, човек може да се държи само за малката верига отстрани и стъпалата са толкова много и стръмни, че само физически най-издръжливите успяват да ги минат.

Има места където туристите трябва да преминат край отвесна скала, вървейки по широки 30 см дъски над пропастта, докато се държат само за верига пред тях. Много от тези пътеки са построени с калпави дъски, които се клатят, пукат и чупят. Препоръчва се човек да притиска тялото си възможно най-плътно до планината и да се вкопчват във веригата с цената на живота си. Падането е смъртоносно.

Условията са дори по-лоши през зимните месеци, когато туристическите преходи са все още разрешени. На южния връх има стъпала, които повече приличат на стълба, с 20-метрови вертикални изкачвания. През най-студеното време от годината, тези стъпала често се покриват с невидим лед, което кара много туристи да размислят дали идеята е добра. Ужасът става пълен, когато човек стигне до местата, където няма пътеки и стъпала.

Фенове на екстремния секс се стичат на този планински връх (СНИМКИ)

Хуа Шан е било място за монаси и отшелници, не само даоисти, а също и будисти и други. Храмът се е намирал на това място, до което достъпът е толкова труден, за да го достигат само най-силните по дух и тези, които са намерили дао или пътя.

Днес китайското правителство е подсигурило пътеките, за да направи планината достъпна за туристите, които така добронамерено посреща от началото на 90-те. Смъртни случаи въпреки всичко има. Медиите не ги разтръбяват, но слуховете са, че не са малко.

 

 

 

Коментирай