logo

Стълбите на смъртта и кървавите събития, които се се случили там

Стълбите на смъртта и кървавите събития, които се се случили там

Стъпалата често ставали място за публични демонстрации и протести срещу държавата

Недалеч от Тарпейската скала, намираща се на хълма Капитолия в Рим, където осъдените на смърт били хвърляни в пропастта, се намирало още едно страшно място за екзекуции.

Става дума за стълбище, водещо от Аркса (укрепената част на хълма), към Форума отдолу. Близо до стълбите се намирала Мамертинската тъмница, където били затваряни престъпниците, осъдени да умрат на стълбището.

Гемониевите стълби или Стълбите на смъртта, са създадени в началото на 1-и век след Христа, вероятно от император Август, но едва при неговия наследник Тиберий те започват да се използват по жесток начин. Тиберий имал много политически противници, сред които и Луций Сеян, които се опитвали да заговорничат срещу него и които били екзекутирани на стълбите.

Плюсовете и минусите на курортна любов с италианка

Самото падане по стълбите рядко било смъртоносно, затова осъденият обикновено бил удушаван, а след това неговото безжизнено тяло било хвърляно надолу. Телата оставали да се търкалят до първото стъпало няколко дни докато не започвали да се разлагат или не били разкъсани от кучета и лешояди.

Когато трупът на Луций Сеян се изтъркаляло по стълбите, екзалтираната тълпа сама го разкъсала на парчета. Частите от телата били събирани с кука и хвърляни в Тибър, информира Amusing Planet.

След смъртта на Тиберий през 37 г. сл. Хр. използването на стълбите за екзекуции станало по-рядко, но не спряло. Една от известните жертви, убити там, е император Вителий.

По време на ожесточената битка за Рим между силите на Вителий и армиите на Веспасиан през 69 г. императорът бил извлечен от скривалището си до Гемониевите стълби, където бил изтезаван до смърт. След това тялото му било хвърлено по стълбите, където било нападнато от римляните.

Всъщност това да бъде екзекутиран и оскверняван на стълбите се считало за голям позор за осъдения.

По ирония на съдбата, когато самият Тиберий бил осъден – задушен с възглавница в съня си от Калигула и неговите приближени, хората се събрали на стълбите и започнали да викат „Тиберий в Тибър“ и настоявали тялото да бъде изложено там.

Стълбите често ставали място за публични демонстрации и протести срещу държавата. Когато консулът Гней Пизон бил заподозрян за убийството на осиновения син на Тиберий Германик, разгневената тълпа, която не можела да докопа самия Пизо, довлякла статуите му на стълбите и изпълнила символична екзекуция.

След екзекуцията на император Вителий и последвалото оскверняване на тялото му на стълбите, те се споменават все по-рядко. Император Домициан, който се качил на престола през 81 г., дал възможност на престъпниците да избират как точно да бъдат умъртвени. Вероятно той забранил посегателството над трупове на стълбите.

Но когато Децебал, който възпира нашествието на римляните в териториите на даките по времето на Домициан, най-сетне е заловен през 106 г., император Траян го обезглавява и главата му е хвърлена на стълбите.

Древният град, надвиснал над висока пропаст, в която всеки момент може да пропадне ВИДЕО

По това време вече подобни изпълнения били по-скоро любопитно събитие, отколкото повод за колективно насилие.

Гемониевите стълби вече не съществуват, но тяхното местоположение приблизително съвпада с днешната улица „Виа ди Сан Пиетро ин Карцере“, близо до останките от Мамертинската тъмница.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай