logo

Шибам - градът от глинени небостъргачи в пустинята

Шибам - градът от глинени небостъргачи в пустинята

Построени са векове преди тези в Ню Йорк и Чикаго

Невероятните небостъргачи в пустинята на Южноарабския полуостров могат да бъдат объркани с мираж - стотици извисяващи се сгради никнат от безплодното пустинно одеяло.

Това не е илюзия - това е Шибам, древен ограден град в Йемен и най-старият мегаполис в света с кирпичени високи сгради.

Анна се омъжи във Франция и изпадна в шок как там гледат децата си

Това е чудо, което предизвиква съвременната архитектура и показва как древните култури са се приспособили към най-непримиримите метеорологични условия на Земята. Градът зад крепостната стена съществува от почти две хилядолетия, а сградите започват да „растат“ нагоре през 16 век.


Около 500 сгради на Шибам, изградени от тухли от кал, имат по 5 и 11 етажа и достигат над 30 м височина. Строителната практика е била използвана за защита на жителите от нападения на бедуински племена.


Плътно опакованият дизайн на къщите изглежда отдалеч като един блок, който да накара нападателите да се замислят.


Глинените конструкции са застрашени от вятър, дъжд и топлинна ерозия. През 2008 г. тропически циклон наводни Шибам, повреждайки няколко структури и превръщайки града в зона на бедствие.

Коя е най-малката държава в света

Високите сгради в пустинята се появяват няколко века по-рано от небостъргачите в Чикаго и Ню Йорк. Днес много домове имат течаща вода и електричество.


Градските улици са твърде тесни за движение, но това има само положителен ефект върху 7000-те жители на Шибам. Те живеят в спокойствие и без замърсяване от отработените газове. Можете да карате кола само по някои улици.


Днес хората живеят зад вековните глинени стени на "небостъргачите", продължавайки да се занимават с пчеларство, производство на кирпичени тухли и обикновени ежедневни дела.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай