logo

Пътешествие с ледниковия експрес – едно уникално изживяване

Пътешествие с ледниковия експрес – едно уникално изживяване

Ще останете безмълвни и няма да знаете накъде да погледне първо и как да снимате всичко

Един от големите плюсове на пътуването с влак безспорно е живописният пейзаж. А ако търсите маршрути с красива природа, Европа направо изобилства от такива.

На Стария континент имате огромен избор от живописни линии за пътуване с влак. Едно от най-удивителните, които можете да си доствите удоволствието да предприемете, е с „Ледниковия експрес“ в Швейцария.

Това са най-луксозните влакове в света

Въпреки сравнително малкия размер на тази страна, цял един живот няма да ви стигне да опознаете найната красота. Не е преувеличение да се каже, че там ще откриете най-приказните железопътни маршрути, каквито можете да си представите.

Повечето красиви железопътни линии нямат специални имена или влакове с прозорци от пода до тавана. Да се качите на „Ледниковия експрес“ (Glacier Express) в подножието на величествения Матерхорн, обаче, е само драматичното начало на едно неповторимо изживяване.

Какво е Glacier Express

„Ледниковият експрес“ е влак, който пътува от изток на запад и обратно, следвайки почти плътно южната граница на Швейцария. Началните и крайните му точки са Цермат и Сейнт Мориц. Можете да се качите на него и в някой от градовете по средата.

Влакът се движи целогодишно, в дъжд, студ и пек.

„Експрес“ е малко неточно наименование. Влакът е всичко друго, но не и бърз. Всъщност, ако пътувате от началната до крайната точка, ще ви отнеме 8 часа да пропътувате 290 км.

Въпреки че средната скорост е 40 км/ч, понякога ще ви се иска машинистът да кара дори по-бавно, за да можете да попиете безкрайната природна прелест наоколо.

Какво има във влака?

„Ледниковият експрес“ има доста сериозна репутация. В момента, в който видите лъщящия влак да ви чака на гарата, всичките ви притеснения ще изчезнат. Влакът е въплъщение на швейцарския железопътен гений и не са щадени средства, за да може той да извършни едно паметно пътуване.

Самият кървавочервен влак е много красив. Огромни прозорци, включително наклонени стъклени панели на покрива – това ви позволява да видите всичко от дълбините на долините до върховете на планините.

Постланите с килими и оборудвани с климатици вагони са безупречни, почти като в аптека, а седалките са големи и удобни, независинмо дали пътувате в първа или втора класа. Има и аудиотур, който предоставя нужната информация за най-интересните забележителности по пътя.

Заради голямата дистанция храната е съществено значение. Можете да поръчате храна направо от служителите, които обслужват вашето място. Въпреки че ястията са страхотни и си заслужават, те са доста скъпи. Можете да си ноасите храна и напитки във влака.

Можете и да си поръчате пълно меню, когато си резервирате местата. То ще бъде поднесено в истински порцеланови съдове с всички екстри като в лъскав ресторант.

Какво го прави толкова уникално?

Въпреки че е лесно да се разсеете от удоволствието да се возите на такъв изключителен влак, истинската му прелест е в невероятната природа, която ще видите по пътя. Картините се променят в зависимост от сезона и времето.

Гледките не могат да се опишат. Ще останете безмълвни и няма да знаете накъде да погледне първо и как да снимате всичко, за да могат всички вкъщи да ви повярват колко страхотно е било.

Съвети

Като се има предвид, че прозорците са навсякъде, няма особено значение от коя страна ще седнете. Моежете да се наслаждавате на гледките и от двете страни, напред и назад. Освен това, когато резервирате билета си, няма как да знаете посоката на движение, така че не мислете много за това.

Къде е най-голямото метро в света и как изглежда то ВИДЕО

Въпреки това, ако имате избор, вземете седалка до прозореца. Въпреки че вътрешните седалки имат отлична видимост, има нещо спиращо дъха във възможността да сте залепени за стъклото.

Не се приеснявайте много за сезона – и лятото и зимата са еднакво впечатляващи от „Ледниковия експрес“.

Няма особена разлика дали ще пътувате от запад на изток или обратното. Природата е еда и съща, а влакът тръгва и пристига по светло при всички случаи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай